Iskaldt i Europa

Med sol og plussgrader i Oslo i dag, er det langt tøffere lengre syd i Europa. Vi har samlet bilder.

Publisert
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality=75
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality=75

Hovedbilde: Snart er det båtutstilling i Šibenik i Kroatia, og slik ser det ut nå.

Høytrykk over Europa har sendt lavtrykkene nordover, og mens det har vært rekordkaldt i Øst-Europa, var det plussgrader på Svaldbar i februar. Forrige uke var det 7 plussgrader i Longyearbyen.

Det var i dag tidlig sju grader i Longyearbyen. Den gamle rekorden ble solid slått, forteller meteorolog Håvard Torseth ved Vervarslinga for Nord-Norge til NRK, star det på yr.no.

Snø i Middelhavet

Italia er rammet av snøværet og biler kommer ikke frem. I Italia har 43 personer død av kulda, og militære er kalt inn for å grave frem landsbyer. Ferieøya Mallorca er palmene hvite. Også fra Kroatia har vi fått tilsendt et bilde med hvite gater.

I Tyrkia er 2.000 veier stengt på grunn av mye snø, og kuldebeltet strekker seg så langt sør som Nord-Afrika.

Is skaper trøbbel

Den 2.800 kilometer lange Donau er delvis lukket av is. Det skaper problemer for transporten. All skipsfart er umulig eller sterkt begrenset i Serbia, Kroatia, Bulgaria, Romania, Ungarn og Østerrike på grunn av isen, skriver yr.no.

I Ukraina, som er blant de hardest rammede landene, har is i sundet mellom Azov-sjøen og Svartehavet gjort at 126 skip, blant dem 120 utenlandske, er frosset inne.

I den Italenske byen Trieste når Slovenia har iskald Bora-vind på opp mot 168 km/t islagt havner og båter. Det same har skjedd i Sveits.

Også i Danmark er det mye is. Øresund mellom Skjelland og Sverige er nesten froset igjen.

Ingen vår i Frankrike. I Hyeres ved Middelhavet har det vært kraftig snøfall.

Filmen viser den kalde vinden i Trieste, Italia.