Annonsørinnhold

SPRING: Med et spring er det mulig å holde båten inntil brygga ved hjelp av ror og motor.

Trygt til kai på spring

En god plan, fordeling av oppgaver og teknikk skal til for å legge til med style. Thomas Røang i Codan Forsikring forklarer deg hvordan.

Publisert Sist oppdatert
BÅT: Thomas Røang i Codan Forsikring har ansvaret for båt.

Noe av det mest kompliserte med båtlivet er å navigere i trangt farvann. Å legge til en kai kan bli en kan være en vanskelig prøvelse etter en hyggelig dag på sjøen. Men noen enkle tips kan hjelpe deg godt på vei.

Legg en plan

– Ta en runde inn i havnen for å få oversikt. Velg stedet du skal legge til, og lag en plan, forklarer Thomas Røang i Codan Forsikring. Han er ivrig båtbruker selv, og er båtekspert i forsikringsselskapet.

– Neste trekk er å dele planen med mannskapet, slik at alle forstår gangen i tilleggingen, legger Røang til. Han anbefaler at oppgaver fordeles etter hva mannskapet er komfortable med å utføre. Fendere henges etter riktig høyde, og fortøyndinggstamper festes forut og akter.

Bruk spring

– En god teknikk for å få båten liggende inntil kai, er å bruke spring, erfarer Røang. Den enkle måten er at ett av mannskapene hopper i land fra baugen, legger et langt tau rundt en pullert, mens båten fortsetter fremover. Nå tauet strammer seg vil båten ligge trygt inn til kaien med hjelp av et lite pådrag fra motoren, og full sving, slik at hekken holder seg inn til kaia. Da er det mulig å legge for og akterfortøyninger, samt et aktre spring også.

Gode tau

– Det er bra med lange fortøyningstamper. Jo lengre fortøyninger som benyttes, jo bedre ligger båten, anbefaler Røang. Lange fortøyninger fjærer, og gir mindre napp. Ligger du til fast kai med stor tidevannsforskjell, så er du nødt til å bruke svært lange trosser.

For og aktertampen kan gjerne være litt løse, mens springene skal strammes mer, erfarer Røang.

 

Slik legger du til med spring

1. Få oversikt over havna

2. Gjør klar tau og fendere

3. Fordel oppgaver

4. Sett ett spring til brygga

5. Full sving, og motoren forsiktig fremover

6. Vri hekken inn til brygga

7. Sett for- og akterfortøyninger

 

«Les mer om Codan Båtforsikring her» 

 

SPRING: Med et spring er det mulig å holde båten inntil brygga ved hjelp av ror og motor.