ANNONSØRINNHOLD FRA NORENA

– Velg en hvit presenning

Tore Smerud gir tips for vinteropplaget, og mener det er mange fordeler med formsydd presenning.

Publisert Sist oppdatert

Norena leverer formsydde presenninger, og produserer presseningsstativ. De mener at en presenning tar bedre vare på båten, og at god presenning reduserer problemer og behovet for ettersyn i løpet av vinteren.

Tore Smerud har siden 1990 levert skreddersydde opplagspresenninger for båt. Så langt har selskapet levert over 1000 slike, de fleste for seilbåter.

LEVERANDØR: Tore Smerud hos Norena har komplette løsninger for vinteropplag.
STRAMT: Presenningen festes med strikk til rekka. Jobben gjøres trykt og komfortabelt fra innsiden.

Anbefaler hvit

– Vi kan levere alle mulige farger, men anbefaler hvit. Det gjør det lyst under presenningen, og er helt nødvendig om noen vil jobbe på båten i løpet av vinteren. Med en hvit presenning holder det med bare en liten lampe for å lyse opp, med en blå presenning er det nesten umulig å få det lyst, forteller Smerud.

Stram, men fleksibel

– Hemmeligheten med en presenning som holder år etter år, er at den sitter på plass, men at den også gir litt etter under store belastninger, forklarer Smerud. Norena har et system der presenningen festes til rekka, på innsiden, men har ett skjørt hengene over skrogsiden. Noen velger å henge kanner i skjørtet, men det mener eksperten er unødvendig på hans produkt.

– Hadde det vært min båt, så hadde jeg trukket en snor gjennom maljene i skjørtet som henger langs skrogsiden, og hengt en kanne i baugen, og en ved hekken, bare for at skjørtet blir hengende bedre på plass, forklarer Smerud.

Han advarer mot å henge kanner med strikker, da blir de bare hoppende rundt, og gjør det meste verre.

La møkka bli

– En hvit presenning vil ikke holde seg hvit evig. Den vil bli møkkete, men la møkka ligge, mener eksperten.

– Møkka gir beskyttelse mot UV-stråler fra sola, og bidrar til å øke levetiden. Om det estetiske er viktig, så er grått ett alternativ.

Sol er presenningdukens fiende, men det er det lite av om vinteren. Det gjør at våre presenninger holder minst 30 år, mener Smerud.

Krever luft

Presenningen skal hindre regn og snø å legge seg på båten, men den må også slippe ut fuktig luft.

– Varm luft holder mer på fuktigheten, og den varme luften vil stige opp under mønet. Det er derfor vi har satt inn luftingen høyest mulig oppe, forklarer Tore Smerud.

Standard løsning er en gangstercap i hver ende som tillater en gjennomlufting under presenningen.

Lett å legge

Presenningene fra Norene kommer i flere deler, avhengig av båtens størrelse. På båter under 40 fot, så er det to, hvor presenningsdelene er montert sammen ved masten, og vantene. Delene har en overdimensjonert overlapp, som gjør det nærmest helt tett.

Hver del har en vekt, slik at en person kan gjøre jobben alene. Om delene er merket godt, er jobben gjort på under en time.

Her kan du se filmer på hvor enkelt det er å sette opp stativet, legge presenning, samt fjerne presenningen igjen til våren.

VANN: Stadig flere lar båten ligge på sjøen om vinteren. Det gjelder å ha god lufting, for å hold det tørt.