Annonsørinnhold

HYC: Hankø Yacht Club og seilingsområdet utenfor Hankø.

– Hankø optimalt for regatta

Denne uken er det klart for Grundig Hankø Race Week. Lars-Erik Larsen i Fredrikstad Seilforening, som er startsjef på bane 2 i regattaen, har for lengst passert 20 regattaer på arrangør-CVen sin på den idylliske øya utenfor Fredrikstad.

Publisert Sist oppdatert

Larsen er ikke i tvil om at Grundig Hankø Race Week seiler opp som en av de aller beste regattaene som arrangeres i dette landet i løpet av et år. Han begrunner dette med mange ulike faktorer som omgir arrangementet.

Trine Tjøm

– Hele området rundt Hankø gjør det optimalt å arrangere regatta her. Vi er på en øy, helt koblet vekk fra byens kjas og mas. Det er en idyll, med vakre og koselige omgivelser. I tillegg er det sportslige utrolig bra. Vi som er opptatt av seilsport, i særdeleshet vi som er opptatt av klassebåter, mener at dette et viktig arrangement. Utvilsomt et av de viktigste kjølbåtarrangementene i hele landet. Det er unikt å samle så mange typer båter som man gjør på Hankø. Det er totalpakken man får med Grundig Hankø Race Week, med mangfoldet, antallet deltagere, kombinert med de idylliske omgivelsene, sier Larsen.

Axel Nissen-Lie

Viktig med samarbeid mellom foreningene

Han forteller at Fredrikstad Seilforening har ansvaret for bane 2, der han er startsjef, mens KNS har ansvaret for bane 1, der Trine Tjøm er startsjef. I tillegg er Marit Grundseth leder for organisasjonskomitèen for hele Grundig Hankø Race Week.

Lars Jørgen Larsen

Larsen fremhever viktigheten av samarbeidet mellom foreningene.

– For seilsporten som sådan er det bra at foreninger samarbeider. Det kan være en utfordring å finne mange og dyktige regatta-arrangører. Ved å samarbeide på tvers av foreningene kan vi dra nytte av hverandres kompetanse og mannskap. Prosessene er veldig lærerike, og vi opplever nesten uten unntak alltid at vi nyttiggjør hverandres erfaringer, sier han, og forteller at det er mange mennesker som er i sving for å få arrangementet til å gå på skinner.

– Fra Fredrikstad Seilforening er det rundt 15 mennesker i sving, og minst det samme fra KNS. Så har vi personalet på yachtklubben, seilerkroa og hotellet. Når vi tar med alle seilerne og deres familie og støtteapparat, blir mange mennesker involvert i regattaen. Det er med andre ord mye aktivitet i Hankøsundet i de dagene Grundig Hankø Race Week holder på. Og mye aktivitet medfører også synergieffekter for hele nærområdet, i form av flere kunder i nærbutikkene og flere som handler drivstoff på marinaene blant annet. Alle drar nytte av dette arrangementet, hevder Larsen.

Lars Jørgen Larsen

Har vært endringer gjennom årene

Grundig Hankø Race Week har forandret seg gjennom alle årene Larsen har vært med å arrangere. Blant annet har det blitt litt færre regattadager.

Lars Jørgen Larsen

– Før var regattadagene torsdag til søndag, mens nå er det torsdag til lørdag. Det opplever jeg som positivt. Det tar mye tid å rigge ned etter endt arrangement, og de fleste skal på jobb på mandagen. Nå kan vi starte nedriggingen tidlig på søndagen, noe som gir mer tid og mindre stress. Det er viktig å tilrettelegge best mulig for slike ting. Når folk føler at det ikke er stressende men gøy og givende, er det selvsagt enklere å få folk til å returnere året etter, sier Larsen. Opp gjennom årene har det også vært en del endringer med båtklasser, der noen klasser har kommet og andre har gått.

– I år er skal det bli ekstra spennende å følge 8-meterne, som er ny klasse i 2019, sier startsjefen. Han har også opplevd dramatikk i løpet av de over 20 årene i Hankø Race Week.

– Jeg har blant annet opplevd at en Drake kullseilte og gikk ned. Slikt er jo alltid litt dramatisk, men det gikk jo bra. Det har egentlig aldri skjedd noe veldig alvorlig. Og uansett sitter man jo bestandig igjen med de hyggelige opplevelsene, fortsetter han.

Mange detaljer å holde orden på

Lars Jørgen Larsen

Lars-Erik Larsen har travle dager under arrangementet, og en typisk regattadag begynner tidlig for startsjefen.

– Jeg begynner grytidlig med å briefe mannskapet på bøyebåter og linjebåter, før vi kjører kontroll av utstyr. Da sjekker vi at alt om bord i startbåten fungerer, som f.eks. lyssignaler. Vi sørger for at alt av flagg er på plass, at det er dregger i bøyebåtene, og at alt er på plass i linjebåt og følgebåt. Så foretar jeg en grundig sjekk av værmelding og strømforhold, i forhold til valg av baneplassering. Når vi er sikre på at alt er der det skal være, er vi tidlig ute på banen for å danne oss et totalbilde. Der ute har vi både en og to gjennomganger av prosedyrene, sier Lars-Erik Larsen.

Den rutinerte regattaarrangøren har med andre ord kontroll på det meste under Grundig Hankø Race Week.

ORCi-NM Hankø 24.–25. august

KNS skal for første gang på mange år arrangere ORCi NM, og mange seilere har ytret stort ønske om at det skulle skje på Hankø, som vanligvis tilbyr fantastiske seilforhold.

KNS og Hankø Yacht Club gleder seg til å invitere de beste norske utenlandske seilere velkommen til toppseiling på Hankø. KNS har store ambisjoner for utviklingen av kjølbåtseilingen, og jobber mot et VM i 2021, så desto viktig er utviklingen blant de større kjølbåtene. KNS har derfor i samarbeid med hovedsponsor Mills tatt nye initiativer for å øke deltakelsen:

  • Thomas Nilsson blir coach for alle lag både på sjøen og på debrief
  • Alle mannskap hvor alle er kvinner og/eller under 30 år har gratis påmelding
  • KNS vil markedsføre regattaen både under Færderseilasen og i forbindelse med Marstrand Big Boat

Målet i 2019 er å få 30 båter på startlinjen, og planen at er det skal seiles baneseiling både lørdag og søndag. Det har vært diskutert å legge inn en distanseregatta.  Foreløpig blir ikke det noe av, men på sikt kan kanskje Hollænderseilasen bli en del av et NM. KNS ønsker først å ha en dialog med seilerne før man går videre med disse planene og tanker for utvikling av NM.

Axel Nissen-Lie

Festen er selvfølgelig ikke uvesentlig, derfor er det planlagt en fest på yachtklubben lørdag kveld, hvor Mills og KNS sine sponsorer sørger for det blir litt ekstra moro å bli med.

Flytter dato – forbedret logistikk

ORCi NM har vanligvis blitt lagt i september, men i de senere årene har vært interessen for å bli med minket. Derfor er NM nå flyttet inn til august. Ønsket er bl.a. å gjøre logistikken enklere da Hollænderseilasen er lagt til helgen etterpå. Da er det mange som kan rigge for regatta og seile to solide regattaer rad. For de meget seilglade er det i tillegg Tjörn Rundt helgen før NM. Det er mulig for deltakende båter og ligge gratis på Hankø før og etter regattaen. I tillegg blir det mulig å ligge i Son til sterkt redusert priser i uken etter NM.

Påmelding skjer på manage2sail – KNS, HYC og Mills gleder seg til å se dere!