ANNONSØRINNHOLD FRA SEATRONIC

Litium forbruksbatterier uten tilpasninger

Litiumbatterier koster mer enn bly, men har mange fordeler og vil på sikt gi lavere kostnader.

Publisert Sist oppdatert
100Ah: Ole Paulsen har installert to 100 Ah litiumbatterier til 8000 kroner. Batteriene har en BMS på 150 A

Ole Paulsen byttet ut sine to 95 Ah AGM-batterier i sin Saga 315 med to 100 Ah litiumbatterier og slipper å bekymre seg over strømforbruket om bord.

–  Jeg bare løftet de to tunge gamle batteriene ut, og satte inn litiumbatteriere uten noen form for tilpasninger, og det har gått helt bra, forteller Paulsen.

Han var litt bekymret for at motorens dynamo skulle gå varm, fordi litiumbatteriene tar i mot all den strømmen dynamoen klarer å levere. Det gjør at batteriene fylles opp svært raskt. Dynamoen yter 125 A, som teoretisk vil fylle begge batteriene fra null til helt fulle på 105 minutter.

I praksis tar det mindre tid fordi batteriene sjeldent går helt tomme. Men de tåler å tas helt ned. Batteriene har innebygget sikkerhet som gjør at de kutter, før de blir tappet så mye et de vil ta skade. 

Les: Velg riktig batteri til båten

Mange valg

Seatronic fører en rekke litiumbatterier fra 20 Ah til 300 Ah, og priser fra 2300 kroner til 28 000 kroner. De har slike batterier med bluetooth-teknologi hvor båtbrukeren raskt kan sjekke batteriets status. De har også batteri med varmeelement for raskere lading om vinteren, anbefalt båteiere som bruker båten mye om vinteren.

Batteriet er bygget opp av litium-jernfosfat (LiFePo4) og karbon (grafitt), som er tryggere enn litiumbatteriene i mobiler og PCer, men har ikke like høy energitetthet. Batteriet er helt tørt, og krever ikke vedlikehold.

Alle litiumbatterienr til Seatronic har innebygget BMS (Battery Management System) som hindrer batteriet i å ta skade under bruk eller lading. 

Sjekk utvalget av litiumbatterier hos Seatronic her.

Nett og fysisk butikk

Seatronic har drevet båtbutikk siden 1982, og de er i dag et ressurssenter for alle som skal forbedre og utstyre båten. Fra å være en spesialbedrift innen båtelektronikk, har også sikkerhetsprodukter og annet båtutstyr fått en sentral plass i Seatronic de senere årene.

Ved å tilby etterspurte produkter med god kvalitet til gode priser har Seatronic hatt en betydelig vekst de siste årene. Deres idé er at du som kunde møter medarbeidere som jobber med båtutstyr hele året.

Seatronic har butikk i Moss og nettbutikk, og de kan levere over hele landet.

Besøk Seatronics nettside med nettbutikk her: seatronic.no

   

TESTER: Ole Paulsen har som oppgave å teste ut løsninger som selges på Seatronic.
STRØM: Paulsen fikk mer enn doblet energimengden med de nye batteriene som også lades opp mye raskere.