ANNONSØRINNHOLD FRA NAVIGARE YACHTING

SEILFERIE: Delingsøkonomi gjør det mer fornuftig å eie en båt.

Båt-drømmen er innen rekkevidde

Måten vi bruker sjøen på, er i endring. Det er også mulighetene for å oppfylle drømmen om seilferier i krystallklart vann og varmt klima.

Publisert Sist oppdatert

Mange drømmer om lange seilturer i ferien, men det å eie en moderne seilbåt er en livsstil som krever mye tid og arbeid. Stadig flere velger derfor å ta seilturen i en charterbåt, og kan velge rute og destinasjoner helt fritt.

I stedet for å kjøpe en båt for å ha i hjemmehavnen i Norge, kan det være lurt å investere pengene i en charterbåt, og få tilgang til en rekke spennende feriemål, og samtidig få avkastning på investeringen. I Sverige er dette allerede den mest vanlige måten å disponere båt på. I 2018 ble det bare solgt 10 seilbåter over 35 fot på tradisjonelt sett, mens charterselskapet Navigare Yachting leverte 25 båter til svenske kunder. Nå satser Navigare Yachting på det norske markedet.

Investerte i katamaran

Ole Johan Austad fra Horten er en av nordmennene som har investert i båt gjennom Navigare Yachting, men han har i tillegg valgt å beholde båten i Oslofjorden. Austad har eid en rekke båter opp gjennom årene, og har brukt disse både til tur og regatta.

– Navigare Yachting kunne levere vår båtdrøm med vårt ønskede utstyr og hadde opplegg som kunne gjøre dette økonomisk mulig. Etter å ha stått mye på veggene i enskrogsbåter gjennom 35 år, så vi nå for oss muligheten til komfort og mer plass. Valget ble en Lagoon 450 Fly, forteller Ole Johan Austad. Han seilte fire uker i Kroatia i mai og ser på muligheten for ytterligere to uker rundt høstferien. Tilsvarende vil det være med seiling i Karibien på vinterstid. 

– Vi klarer oss ikke helt uten egen båt her hjemme. Sommeren er for lang til det, sier den seilglade nordmannen.

Charterselskapet tilbyr båter fra en rekke ulike verft, og selger også brukte båter. Du kan velge om du vil ha båten i Middelhavet, eller Karibia. Thailand, USA og Sverige er også mulig.

Les mer om å investere i båt gjennom Navigare Yachting her

Travel livsstil

– For dem som klarer seg med et begrenset antall uker på vannet hvert år, er det å investere i en charterbåt, et godt alternativ til å eie en båt privat. Det er mange som ikke får tid til å bruke båten så mye som tiltenkt, og får enda mindre tid til vedlikehold. Vi kan bare å gå ombord i en båt som skinner inne og ute. Nytt sengetøy, alt virker og alle servicer er tatt. Etter seilturen tar vi med bagasjen så blir resten tatt hånd om. Og ikke minst, du har garantert hatt det deilig og varmt og kunnet svømme i krystallklart vann, opplever Ole Johan Austad. Han forteller at om ankervinsjen begynner å krangle, er det bare å ringe servicetelefonen 24/7 og du får besøk av servicemann i RIB. Vil du jobbe eller se TV på nettbrettet, er det Wi-Fi med 10 GB per døgn.

Tenker fremover

Noen investerer i Navigare Yachting for å få avkastning, andre for å få en spennende fritid. Austad har planer om å beholde sin store katamaran når kontrakten utløper.

– Utgangspunktet vårt var at vi gjennom Navigare Yachting fikk muligheten til å skaffe oss en drømmebåt vi ikke ellers kunne påkoste oss. Timingen er slik at vi går i pensjon samtidig som charterperioden utløper.  Da kan vi seile videre i en 2019-modell til ca halv pris og nyte Middelhavet, eller hvor ellers vi måtte ønske. Med venner, barnebarn osv.

I tillegg kommer jo ukene vi kan seile og oppleve nye kyster, hvert år, nå i disse syv årene. Båten ble levert i mars, og katamaranen er ført inn i nettbasert «Maintenance Program» hvor Austad kan sitte hjemme og følge med på hvilke arbeider, servicer osv som skal gjøres og hvilke som er utført.

Blir ivaretatt

Å eie en 40 fots seilbåt i Norge koster fort over 100 000 kroner årlig, bare i service, båtplass og vinteroppbevaring. I tillegg kommer verdifallet. Da blir feriekostnaden høy for de to, tre ukene båten brukes til ferieseilas. Om pengene brukes til å investere i en båt som brukes i chartervirksomhet, blir båten ivaretatt, og utnyttet maksimalt. Det gjør at man kan tjene penger på sin fritid. Av investert kapital får du en garantert avkastning, opp til 10 prosent i syv år, og ingen driftskostnader på båten. Investoren får tilgang til båtens elektroniske serviceprogram til en hver tid, der alt som skjer med båten blir registrert.

Etter syv år kan du ta båten hjem, og tolle den inn i Norge, beholde den der den er, eller selge den på det åpne markedet.

– Kundene blir automatisk medlemmer i Navigare Yacht Club som er en frittstående interesseforening. Denne er utrolig nyttig for utveksling av erfaringer om konseptet  også for informasjon om alt fra hvor man best provianterer til hvor det er hyggelige restauranter eller bra bøyer, forteller Ole Johan Austad.

Les mer om Navigare Service Platform

Ulike investeringsprogram

Navigare Yachting har utviklet ulike investeringspakker tilpasset båt-investorens lommebok. Med begrensede midler er det mulig å gå inn på et lavere nivå enn båtens kostnad, og la inntektene fra chartervirksomheten betale ned investert beløp. Med full finansiering blir avkastningen 10 prosent av beløpet.

Inntjeningen kan kunden få utbetalt, eller det kan brukes til ferieformål. Det gjør det meget fleksibelt å seile der man ønsker. Noen år med egen båt, andre år på nye steder, i andre båter. Det er også mulig å benytte seg av Navigare Yachtings kontakter for skiferie, eller sommerferie på land, om det er ønskelig.

– Vi kommer årlig til å seile på Navigares forskjellige baser eller hos deres samarbeidspartnere rundt om i verden. I Navigare Yachtings Holliday Program, inngår også feriehus og leiligheter på skidestinasjoner, på landet og ved sjøen, men for oss er ikke dette aktuelt per i dag, sier båtinvestoren.

Les mer om Navigares Ferieprogram.

 

Ole Johan Austad
Ole Johan Austad
Ole Johan Austad
Ole Johan Austad
Ole Johan Austad