Andrez Mihelin og Truls Krogsrud
Truls Krogsrud sliter litt med å komme seg under dekk.
Truls Krogsrud

Pensjonist i sprek båt

Truls Krogsrud runder snart 80, men har vært på en uke seiltur med kona i radikal 18-foter.

Publisert Sist oppdatert

Andrez Mihelin fra Slovenia har seilt Mini Transat før han og en venn utviklet SeaScape 18, en båt som ble kåret til Årest båt i vinter. Seilas testen båten for ett år siden, les omtale her.

Nå har båten kommet til Norge og var utstilt på Båter i Sjøen. Andrez Mihelin tok turen opp og var imponert av det fine været.

Ville ikke selge

Truls Krogsrud er ingen gjennomsnittspensjonist. 79-åringen har seilt regatta i Banner 28 før han kjøpte en større Najad, og seilte på langtur. Tøffingen gjør seg ikke bare bemerket på fjorden. Han deltar også i Marcialonga på ski, et av verdens lengste skirenn. Les sak på Aftenposten her.

Andrez Mihelin har utviklet en båt for allsidig bruk, men når han hørte at pensjonisten ville kjøpe båt, ønsket han ikke å selge. Han ville ikke skuffe noen kunder, men inviterte Krogsrud ned på prøveseiling i Kroatia.

En uke i Syden

Truls Krogsrud og kona som er 71 år bestilte en ukes tur til Dalmacija hvor de leiet en SeaScape 18. – Rayanair lander rett ved seilsenteret, så det er svært enkelt å komme seg ned. Flybilletten kostet 1000 kroner og bagasjen 300, forteller pensjonisten med et smil. Vi ble tatt i mot med åpne armer i hver havn, og vi fikk ligge innerst i havna gratis forteller ham.

–Vi lagde ikke mat om bord, men spiste ute. Men vi sov i båten hver natt. Med en høde på nsten 1,9 skulle jeg ønske luka var større, men jeg fikk teknikken. Jeg er også for høy til å sitte komfortabelt inder dekk forteller Krogsrud.

Seilt 11 knop

Etter oppholdet i Kroatia bestilte jeg båt. Den har ligget på Kjøvangen i sommer. Der trekker jeg den opp hver gang etter bruk. Vinden står friskt på.

Jeg har seilt i 11 knop med båten sammen med mine barnebarn. De kommer fra motorbåt, og var ikke like imponert over farten som meg forteller 79-åringen.

Blåst for mye

Sommeren har vært preget av frisk vind. Det har gjort at jeg ikke har fått seilt så mye som jeg skulle ønske. Problemet er ikke selve seilingen, men å få båten opp og ned av vannet, forteller Krogsrud.

J/95 for stor

Krogsrud har tittet en stund etter en morsom båt for sine eldre dager og dro til England for å prøve J/95. Båten var fin den, men for stor. Når jeg sa det til den engelske representanten ble han lang i ansiktet og fikk et synspunkt han aldri hadde hørt før.

Ingen unnskylding

Andrez Mihelin har utviklet en båt for allsidig bruk og mener at Krogsrud er et godt eksempel på at han har lykkes. Båten ble testet i Die Yacht og da ble den sammenlignet med Dehler Varianta. I et fransk båtblad ble den sammenlignet med en Open 570. Båten er sprek, men med en kjøper på 79 år, kan ingen unnskylde seg at båten ikke passer for deres bruk. Men jeg kommer til å utvikle et mindre storseil for å gjøre den enklere å håndtere.

Båten selges levert i Oslo for 215.00,-

Satser på charter

Jeg har sakt at jeg ville lansere en større modell når jeg hadde solgt 100 båter, og det gjør jeg i disse dager, men jeg ønsker nå heller å bruke penger på å kjøpe meg inn i utleievirksomheten. Les mer om charteropplegget her.

Inviterte optimistseilere

Andrez Mihelin tok Optimistseilere fra lokal seilforening ut på tur med SeaScape 18. Med seg hadde han et GoPro kamera.

Filmen som viser båtens potensialet for å glede kan du se under.