Öppna Varv med mye nytt

Det er et rekord antall båter på sjøen, og et rekord antall utstillere på land.

Publisert Sist oppdatert

Öppna Varv på Orust startet opp med at verftene på den svenske øya åpnet opp dørene for publikum. Med tiden har flere verft lukket dørene, og i år blir det meste vist frem på brygga til Hallberg Rassy på Ellös. Utstillingen varer bare en helg, og åpner fredag 21. August kl 10.00

Flere, men færre

Öppna Varv har alltid hatt en seilbåtprofil. Denne profilen har blitt svekket de siste årene. Det er mulig det er flere båter enn noen gang, med antall motorbåter øker, mens antall seilbåter synker. Allikevel kommer det flere spennende nyheter for oss seilere.

Tidligere har mange av nyhetene vist på Orust funnet veien til Båter i Sjøen. Slik blir det dessverre ikke i år. Særlig de store kostbare seilbåtene blir kun å se i Sverige.

Verdenspremiere

Hanse lanserte i sommer en prisbombe. Hanse 315 skal koste under 60 000 euro, langt under Hanse 325 som båten erstatter. Hanse 315 blir en enklere båt, men også mer sporty. Den kommer med rorkult som standard, men kan leveres med doble ratt. Båten er også undermotorisert i standard utgave. Hanse 315 kommer også til Aker Brygge.

For langtur seilerne

Hallberg-Rassy stiller ut hele ti båter, hvor 40-foteren som kommer i ny utgave kan sees inne i produksjonshallen.

Fra England kommer Discovery 55 MK II. Discovery er kjent for kvalitetsbåter for langtur. Contest 42 CS vant klassen for luksuriøse båter i Årets Båt i Europa for to år siden. For første gang blir båten vist i Skandinavia.

På Henån viser Lange Maritim frem Allures 39,9 og Garcia Exploration 45. Garcia er utviklet av langtureksperten Jimmy Cornell.

Najad viserer frem tre båter på Henån, og en på Ellös. Adventure 55 er også en svært spennende båt bygget i aluminium, men en innredning i Najadkvalitet.

Raske seilbåter

Italia Yachts viser frem båt for første gang i Skandinavia. Italia Yachts har funnet en nisje. Elegante og raske seilbåter. På Ellös finner du Italia 13.98 som ble kåret til Årets Båt i Europa for tre år siden. Maxi er tilbake, bygget av Polske Delphia. Maxi 1200 er ingen regattabåt, men en rask og godt utstyrt turseiler.

Najad 415 P er Swede Star 415 med Najad-innredning. FarEast 28 R blir vist. Arcona har fire modeller, X-Yachts viser frem tre.

Nyheter med mye plass

Sirius viser frem sin nye 40-foter. Det tyske verftet er eksperter på å utnytte hvert kubikkcentimeter. Sirius tilbyr også skreddersøm i høyeste grad. Bavarias stasning på flere skrog kan også sees. Nautitech Open 40 blir også vist frem for første gang.

Polske nyheter

Haber Yachts viser frem sin nye søte Haber 620. Haber har også en båt tilgjenglig for prøveseiling. Imexus 34 DS er en ny motorseiler fra Imexus Yachts.

Du finner utstillerlisten her

Les tester om omtalte båter

Contest 42 CS

SwedeStar 415

Italia 13.98