Satser både på vann og skjerm

Nicholas Fadler Martinsen (13) og Alexander Hvam (14) har byttet ut de tradisjonelle dataspillene  med regattaspillet Virtual Skipper.

Publisert

Nicholas Fadler Martinsen fra Son seiler til vanlig E-jolle, mens Alexander Hvam fra Oppegård seiler Zoom8. De siste årene har den noe manglende jolleseilingen om vinteren  blitt kompensert for med regattaseiling på internett i form av dataspillet Virtual Skipper. Ifølge guttene er spillet både gøy og lærerrikt.

– Man har alle vindskift, strøm, forskjellige vind på banen. Vinden har forskjellig mønster i alle regattaene, så det er på ingen måte enklere å forutsi vindskift og endringer i spillet enn på en virkelig regattabane, mener Alexander.

Lærer regler

Virtual Skipper er dessuten bra med tanke på å lære mer om regler i seiling.

– Når det gjelder matchracing hadde vi ikke peiling da vi begynte, men har nå lært oss reglene her også.  Det samme gjelder lagseiling, hvor vi har lært mye om merkerunding, forteller guttene.  Seiling på bølger har de også lært mer om ved å spille Virtual Skipper.

    Versjon 4 kom i 2006, nå spiller guttene versjon 5. I den forrige versjonen  av spillet, styrte man mest etter instrumentene, og man mistet poeng hvis man seilte dårlig.

– I versjon 5 styrer vi etter en pil for å kunne fokusere maksimalt på taktikken, forteller  Alexander. Nå kan man kun få plusspoeng, og risikerer dermed ikke å tape poeng ved å gjøre et dårlig løp. Men i den nyeste versjonen er det samtidig slik at en person som ikke har spilt noe særlig vil få flere poeng enn en som har seilt mye.

Vindskygge

På Matchracingseilasene med America’s Cup-båtene er vindskyggen tatt bedre med i betraktningen enn i de andre båtklassene.

– Dette virker reelt, for her ser vi hvor mye taper på å ligge i vindskyggen, understreker Nicholas.

At Melges tar 360 med spinnaker oppe er derimot ikke realistisk. Det er også enkelte regler som guttene mener håndheves mye sterkere i spillet enn i virkeligheten.

Hvis man får en 360, og man mener denne er en feil fra spillets side, så kan man klikke på en knapp hvor båten som gav straffen blir bedt om å kansellere eller ikke. Hvis denne straffen ikke blir slettet har spilleren som fikk straff 60 sekunder på å ta den. Er det uenighet i dette, kan de diskuteres i chaten, og bli enig om hva som var riktig, og lære av sine feil/lure triks.

I tet

Nicholas kom nylig på 8.plass i Nordisk mesterskap av 102 deltakerne, som for det meste besto av voksne seilere. Neste mål for Son-seileren er VM i lagseiling. Det seiles med RC 44 –båter, og Norge stiller med et lag på seks nettseilere. Tilsammen er det påmeldt rundt 30 lag, og blant de mest ivrige nasjonene er Frankrike, Italia og Spania.

De innledende rundene foregår ved at de to konkurrende lagene avtaler seg i mellom hvilke dager de vil spille. Om «treningsgrunnlaget» forteller Nicholas at de har trent litt mot et lag som er  ranket som nummer fire.

– Vi har dessuten seilt en del mot lagene som er ranket topp 6, og det har gått veldig bra, så vi håper å gå videre fra Round Robin.

Vintersport

Noe av det morsomme med Virtual Skipper er at man også kan lage sine egne regattaer. Vanligvis er det rundt 2o båter som deltar, og når du logger deg på kan du se hvem og hvilke båter som seiler reagatta, eller som skal til å å starte. 

Da er det bare å bli med på den som passer best.  Som i de fleste andre moderne spill kan du snakke med andre spillere ved å trykke på en knapp. Nicolas forteller om hvordan han gjenkjente en gutt han hadde spilt mot på internett utfra seilnummeret under en regatta Sverige. I dag er de guttene gode venner.

Powered by Labrador CMS