Praktisk båtliv

TEAK: Hva gjør vi med teaken?
RENS: Teakbit renset med grønnsåpe til venstre og Nautiel til høyre.
EKSPERT: Johan Chr. Falchenberg eier og steller en av Norges flotteste meterbåter.
FINPUSS: Tannbørsten kommer godt med.
PH: Både grønnsåpe og Nautiel er sterkt basisk.
BUTIKK: Ole-Børil Steene har meter på meter med teakprodukter hos Maritim Båtutstyr på Slependen. Han anbefaler Star Bright for rens og Boracol mot sopp.

Hva gjør vi med teaken?

Teak er det klassiske valget for båtdekk. Tradisjonen skyldes både teakens unike egenskaper i møtet med sol, saltvann og relativt lave vedlikeholdskrav. Men god teak er svimlende dyrt og kan miljømessig være problematisk.

Publisert Sist oppdatert

Det lønner seg å ta godt vare på teaken. Men hvordan? Skal teaken oljes? Ikke alle liker ubehandlet grått. Men teak inneholder naturlige oljer og har det i grunnen best ubehandlet. Den naturlige gråfargen reflekterer sollyset og gjør at teaken ikke blir så varm i solen. Varmt treverk er ubehagelig og fibrene kan bli skadet.

Hva som er penest er en smakssak, men om du lar teakdekket være ubehandlet må skitt, mose og alger fjernes innimellom. Bruk da aldri høytrykkspyler, det sliter enormt på overflaten. Du kan få dekket rent ved å skrubbe med vann, men også da vil det bli slitt, særlig om du børster i lengderetningen av fibrene med stiv børste. Bruk heller en myk håndbørste på tvers av fibrene der skitten sitter godt. Prøv først om rent saltvann er nok for å fjerne skitten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER