Rana Plast-eier fikk konkurskarantene

Etter å ha arbeidet seg gjennom konkursboet i Båtsalg AS, mente bostyrer Peter Wright i Mo i Rana at eier og daglig leder Jan-Egil Pettersen måtte ilegges konkurskarantene. Ett år og seks måneder senere fikk advokaten medhold i retten.

Publisert Sist oppdatert

Båtsalg AS, som produserte Rana Plast-båter, ble slått konkurs av skatteetaten i februar 2020. Båtmagasinet har flere ganger omtalt saken, blant annet etter at Sjøfartsdirektoratet fattet vedtak om at Rana-båter satt på markedet etter 2014 ikke oppfyller krav til CE-merking, krav som omfattet blant annet stabilitet og oppdrift, styrke, brannbeskyttelse og beskyttelse mot fall over bord. Ett år senere var Rana Plast igjen på markedet via Finn.no med en nyprodusert utgave av Rana 610 fra Latvia. På grunn av manglende teknisk dokumentasjon besluttet Sjøfartsdirektoratet også å trekke dette produktet fra markedet.

«Svertet merkevaren»

Skjermdump fra Rana Blad 19. februar 2020.

Båtsalg AS var tidligere Rana Plast AS. Det var i 2008 at brødrene Eilert og Ivar Præsteng fra Hemnesberget valgte å selge virksomheten til sine ansatte. Båtproduksjonen av kvalitetsbåtene holdt frem til det ble åpnet konkurs i Rana Plast AS i 2013. Brødrene har uttrykt sin fortvilelse i lokalavisen Rana Blad over den «sverting som Rana-båtene ble utsatt» for etter konkursen i 2013. Til lokalavisen sa brødrene at Jan-Egil Pettersen aldri hadde rettigheter til å fortsette produksjonen av Rana-båtene. Pettersen endret senere selskapets navn fra Rana Plast til Båtsalg AS. Det var dette selskapet som gikk dundrende konkurs med en kreditorgjeld på nærmere seks millioner kroner. Rettslig var det innmeldt 90 krav til boet, og Skatteetaten sto for konkursbegjæringen.

«Sammenrøre mellom selskaper»

Advokat Peter Wright i Mo i Rana var bestyrer i boet etter Båtsalg AS. Etter konkursbehandlingen begjærte han konkurskarantene, fordi eier og leder Jan-Egil Pettersen etter hans syn har opptrådt ulovlig. Wright viser i sin henvendelse til Helgeland Tingrett at Pettersen har solgt fritidsbåter uten å etterleve offentligrettslige krav til sikkerhetsgodkjenning, dessuten at han ikke tok hånd om en tilfredsstillende regnskapsførsel og at det har vært «et sammenrøre mellom selskapene» som har vært driftet av Pettersen (Båtsalg AS, Rana Båt AS og Pettersens enkeltmannsforetak.) Pettersen har i et motsvar til retten bestridt disse forholdene og påstår at det ikke er grunnlag for konkurskarantene.

-Glad for kjennelsen

Retten konkluderer nå med akkurat det samme som meg, og det er jeg glad for, sier advokat Wright. FOTO: MYE I MEDIA.

-Eieren har tatt unødig stor sikkerhetsrisiko på forbrukernes vegne. Retten konkluderer nå med akkurat det samme som meg, og det er jeg glad for, sier advokat Wright i en kommentar til Båtmagasinet. Men den offentlige kvern maler langsomt. I kjennelsen går det frem at konkurskarantenen gjelder for et tidsrom på to år fra 5. februar 2020 og frem til 5. februar 2022. Kjennelsen er datert så sent som 30. september i år, så i praksis er det per i dag under fire måneder igjen av karantenetiden.

Etter konkursen etablerte Pettersen seg igjen med (nye) Rana Plast AS. Selskap ble registrert i Brønnøysund i oktober i fjor. Jan-Egil Pettersen er eneaksjonær, mens Marjana Jusupova (30) er oppført som daglig leder.