Først turseilere - så regatta

– Vi må engasjere turbåtene, ikke bare fokusere på det dalende regattamiljøet, mener leder i Tromsø seilforening Christian S. Riksheim.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: I dag finnes rundt 150 seilbåter i Tromsø. Arkivfoto fra Volvo Tromsø Race,.Foto:  Linn K. Hansen.

Som mange andre steder i landet merker også de nordnorske miljøene synkende oppslutninge rundt regattaseiling.

– Hovedproblemet er først og fremst at båtene brukes for lite til turseiling. Da må man begynne der, ikke i regattamiljøet, mener leder i Tromsø seilforening, Christian Sæther Riksheim. Han støtter ikke påstanden om at seilingen er blitt for konkurransepreget, og at dette skremmer vettet av turseilerne.

– Jeg tror ikke nødvendigvis det er det at hardcore seilere ødelegger regattagleden for turseilerne. Jeg tror heller ikke det har noe med forskjellen i utstyr på gammel turbåt og ny regattamaskin å gjøre. Konkurrering er artig uansett hvilken båt man er på, sier Riksheim.

Turseilerne tekkes ikke av regatta

I Tromsø-området finnes i dag ca 150 seilbåter hvis en teller med stort og smått. I år er det 16 aktive båter som seiler regatta.

Dette er et signal for meg om at vi i seilsporten ikke tekker turseilerne. Sett strengt på det, er vel kanskje ikke ti prosent av sportsseilere så veldig dårlig, men antallet burde kunne forbedres betraktelig. Vi har samtidig hatt fine tilbud til turseilere i år uten at vi har fyllt fjorden med turseil, sier TSF-lederen.

Utvikler fadderordning

Han tror formatet og tenkesettet må endres. Tromsø SF har jobbet med ideen om en fadderordning hvor erfarne skippere vikarierer på andre båter for å få med flere.

–Dette vil vi forsøke å videreutvikle til neste sesong., fastslår Riksheim.

Få med turbåtene

Tromsø seilforenings leder tror muligens at de konsentrerer seg for mye om å «redde stumpene» av et stadig dalende regattamiljø, og ikke tenker nytt og rekrutterende. Hovedproblemet er at seilbåter blir for lite brukt. Til tur som regatta.

– Lediggang er roten til alt vondt sa min mor. Det er jeg enig i. Vi som foreninger må invitere til at turbåtene brukes, og gjøre oss interessante for dem som sliter med å kutte tampene. Tiden hvor båteiere kom til oss for å få aktiviteter er over. Vi kan ikke sitte i egen cockpit å klø oss i hodet, avslutter Riksheim.