Vikingskip klar for ny sesong

Ved brygga i Sandefjord ligger vikingskipet «Gaia» og venter på å slipper til med en ny sesong.

Publisert

KLAR FOR NY SESONG: Høvedsmann Kartsen Jensen (t.v) og Odd Sverre Kolstad, leder i Båtlaget Gaia.Foto: Ørjan K Hansen.

Er du innom Sandefjord i løpet av de nærmeste ukene og er interessert i kystkultur bør du ta turen ned til gjestehavna.

På bryggekanten ved gjestehavnen i Sandefjord, et steinkast bortenfor Christian Radich som ligger til kai for vedlikehold,  ligger et skip som skiller seg ut fra de andre båtene i havnen. Det er vikingkipet «Gaia» som nettopp har tredd ut av sin vinterdvale.

Om bord er «høvedsmann» (høvding, skipper)  Kartsen Jensen og leder av båtlaget Gaia, Odd Sverre Kolstad. De forteller at skipet vanligvis ligger på andre siden av fjorden, men skal ligger ved hovedkaia en liten stund fremover.

Vikingskipet skal i slutten av måneden brukes i undervisningen for blant annet 6. og 9.klassinger i Sandefjord.

– Sjetteklassingene kommer om bord for å lære historie, mens niendeklassingene får prøve seg som rorere, forteller Kolstad.

Tilsammen kreves 64 mann for å ro skipet. Det er 16 årer på hver side og hver åre krever to personer. Det må dessuten være stille på sjøen for at niendeklassingene skal kunne klare å ro den store vikingskipet.

For å seile skipet kreves et mannskap på åtte.

«Gaia» er replikaen av Gokstadskipet som ble funnet på 1880-tallet i Sandar utenfor Sandefjord. Gaia ble bygget i 1989/90 på Sunnmøre i furu på eikespant. Etter  tokt til USA og Rio ble hun gitt som gave fra eieren, skipsreder Kloster, til Sandefjord kommune i 1993.

I 1991 førte Ragnar Thorseth GAIA til Nord-Amerika for å markere 1000 års jubileet for Leiv Eirikssons ferd til Vinland. Skipet skulle også bidra til at det ble rettet et søkelys på verdens miljøproblemer og på barns oppvekstvilkår.

I New York ble Gaia utnevnt til ambassadør for all verdens barn. En rekke prominente personer besøkte henne, deriblant president George Bush i USA og Fidel Castro på Cuba. Hun dro videre til Rio, hvor FN av viklet en stor miljøkonferanse. Her var hun et samlingspunkt for arbeidet rettet mot barn og ungdom. Dette arbeidet foregikk i GAIA-ringer som ble etablert i Manaus ved Amazonas.

Les mer http://www.gaia.no/batlaget/gaia.html

Powered by Labrador CMS