Russisk byråkrati har tatt regien

«Game over» for RX II?

«Game over» for RX II?

I øyeblikket ser det nokså mørkt ut for RX IIs gyldne sjanse til å seile igjennom Nordvestpassasjen før isen pakker seg for vinteren. Om bord er det karer med maskinpistoler som styrer båten i motsatt retning.

Publisert Sist oppdatert

Russisk byråkrati har bokstavelig talt tatt regien over RX II-mannskapetss djerve forsøk på å bli de første i verden til å seile igjennom Nordøst- og Nordvestpassasjen i én og samme sesong. Russerne mener måten de har sjekket inn i Russland på, er blitt gjort på feil måte, ergo har de vært på russisk jord ulovlig.

MINST 14 DAGER UTE AV KURS. Det betyr at de nå har fått om bord bevæpnet mannskap som skal føre dem 700 nautiske mil i feil retning, for i følge russerne er det kun i Provideniya gjennom og sør i Beringstredet floken kan løses.

– Det betyr en ukes seiling mot strøm og vind gjennom Beringstredet. Deretter er det en uke opp igjen. I tillegg til kanskje flere dager med papirarbeid. Det har vi ikke tid til. Nordvestpassasjen fryser igjen, skriver de i sin ferskeste rapport.

JOBBES I MOSKVA. – Jeg har snakket med alle jeg kan kan i Moskva, og de jobber hardt på alle nivåer mot russiske myndigheteer og håper på en løsning. Russerne er «positive», men sier at det er vanskelig å bryte sitt eget lovverk, sier Lars Ingeberg, eier av båten RX II, lett oppgitt.

RX II-mannskapet gjorde jo bare det de ble bedt om å gjøre der og da av de russiske myndigheten da de sjekket inn…

TRACKING UTE AV FUNKSJON. Båten er nå på vei mot Beringstredet, og trackingen, som har virket fra time til time siden de reiste fra Norge, har kuttet ut på grunn av at de er gått tom for batterier. Siste posisjon er nå to døgn gammel.