TØNSBERG SEILFORENING

Dobbelt til Tønsberg Seilforening i 2.4mR-NM 2018

Denne sommeren har vært fantastisk, men det var våren også. Jeg tror ikke jeg kan huske så flott vær med så lite vind. Og det var ikke bare på Østlandet været var slik.

Publisert Sist oppdatert

Årets første NM var det Ålesund Seilforening som arrangerte. I fantastisk solskinn hvor man egentlig bare hadde trengt å tatt med seg shorts og t-skjorte for å seile, stilte Tønsberg Seilforening med fem seilere og flere hadde ambisjoner om gode plasseringer.

Det ble seilt rett utenfor seilforeningens anlegg i Valderhaugsfjorden, et fint sted å seile med utfordrende forhold. Det ble seilt totalt åtte seilaser, fem på lørdag og tre på søndag.

Vinden var aldri veldig sterk, men på lørdag var det fint trykk fra vest. Det var nok mange som mente at undertegnende var favoritten og den seileren som skulle slås. Med åtte tidligere NM-gull måtte jeg kanskje akseptere det. Men det var ikke jeg som var regjerende mester og skulle forsvare mitt gull.

Det begynte veldig fint for meg med seier i de to første seilasene. I den tredje seilasen ble det en annenplass etter en litt dårlig start. Men det er flere gode seilere som har kommet i 2.4mR, og flere av dem viste seg frem utover i regattaen. Da forholdene også var veldig utfordrende gjaldt det å holde hodet kaldt og konkurrentene på riktig side. Det var flere seilere som vant enkeltseilaser, og resultatene varierte for de fleste seilerne. Eilert Kamfjord, Andre Liverud, Reidar Sårheim og Mona Storli hadde alle tatt turen over fjellet, og etter første dag var det flere av Tønsberg-seilerne som hadde hevdet seg bra, enten på totallisten eller gjennom gode enkeltseilaser.

Jeg ledet med fire poeng ned til nummer to på lørdagen, og det var tett bakover. Så når søndag kom var det ingen som kunne innkassere noe seier før siste løp var unnagjort. Eilert, som mente hans sjanser var forspilt, viste frem glitrende seiling i de tildels svake vindene som var i de to første seilasene. Med to seire var han for alvor inne i medalje- og tittelracet. Den gutten kan ikke bare seile store båter!

Det ble en veldig spennende sisteseilas der de tre som i teorien kunne vinne NM; Eilert, fjorårsvinner Trond Sverre Førde og jeg selv alle startet til venstre. Det viste seg at det var høyresiden som var gunstig og alle rundet noe bak.

Jeg klarte å seile meg opp, mens Eilert gjorde sin dårligste seilas under hele NM. Vinneren av siste seilas ble Harald Rolfsnes, som vi alle egentlig hadde avskrevet som mulig medaljevinner. Men med to gode sisteseilaser var også han med i medaljekampen.

Da vi gikk i mål var det kun jeg som kunne juble da jeg var sikker på at jeg hadde vunnet mitt niende NM-gull. Men hvem ville ta de andre medaljene?

Eilert var sikker på at han ville bli nummer fire totalt. Trond Sverre, som hadde ligget på sølvplass helt frem til siste seilas, håpet at det i hvert fall skulle holde til medalje med hans litt dårlige siste seilas. Det viste seg at begge hadde feil.

Eilert vant sølv, med like mange poeng som bronse og 4. plassen, men med to seire. Harald tok bronse med en enkeltseier og Trond Sverre tok 4. plassen da han ikke hadde noen enkeltseier. Til slutt ble det syv poeng ned til Eilert. Men det var veldig mye mer spennende og tett enn det resultatlisten til slutt viste. Fordi NM også var en internasjonal regatta ble det to premieutdelinger. Sølvet i den åpne regattaen gikk til Jan Nordin. Jeg vant denne også, med Eilert på en tredjeplass.

Takk til Ålesund Seilforening for et veldig bra gjennomført mesterskap og til værgudene som ga oss en fantastisk opplevelse – ikke bare på sjøen, men også på reisen til og fra mesterskapet over fjellet.