Rekordoppslutning om 29er

Hele 228 båter er påmeldt i VM i slutten av måneden. Også i Norge er interessen stor. Vi snakket på trener Lars Loennechen og Per Christian Bordal under EM i Tønsberg.

Publisert Sist oppdatert

Aldri før har det hvert påmeldt flere båter under et 29er mesterskap enn til VM i Medemblik I Nederland. Under EM i Tønsberg i begynnelsen av måneden var det 88 båter som ble fordelt på tre felt. Under VM må det bli opp mot ti felt for alle de 228 båtene. Deltagerne kommer fra 29 ulike nasjoner hvor Storbritannia er størst med hele 42 båter påmeldt. Danmark har 17 båter, mens det stiller fire fra Norge.

Rask og moderne

29er en juniorutgave av 49eren som brukes i OL. Nå brukes 49eren også som en jenteklasse, men da med en tilpasset rigg for lavere vekt. 49erFX brukes også som en overgang fra 29er til 49er for gutter.

49er-klassen har vært utgangspunktet til svært mange av dagens America’s Cup stjerner, men har også utviklet gode seilere til Volvo Ocean Race.

Vokser i Norge

I Norge rekrutterer 29er-klassen både fra optimist og fra RS Feva. Lars Loennechen jobber som trener for miljøet i Norge som samles på ulike steder i Oslofjorden. Det er KNS, Asker, Moss og Tønsberg som har flest båter. 

En stor del av seilerne er jenter. Det er flere rene jentebåter, samt båter med miks. Tross for at 29er krever styrke, så hevder jentene seg svært bra i klassen.

 VM starter 24. juli. Der stiller Emilie Dahl Andersen og Maren Edland, Pia Dahl Andresen og Nora Edland, Emil Dagsberg og Jørgen Smith-Meyer, samt Jostein Aker  og Jacob Undrum.

Du finner mer om VM her.