300 soloseilere rundt Fyn
300 soloseilere rundt Fyn

300 soloseilere rundt Fyn

Silverrudder tar av i Danmark. Se film fra årets regatta.

Publisert Sist oppdatert

330 påmeldte båter var det til Silverrudder i Danmark i slutten av september. Regattaen har utviklet seg i en ekspressfart. Første regatta ble holdt i 2012 med 15 båter. I 2013 var antallet nesten hundre og i fjor var det påmeldt nesten 200.

 

UTSOLGT: Det ble satt et tak på 330 båter i år. Så mange var det ikke til start. En frisk værmelding hadde nok skremt en del for å gjennomføre den 134 nm lange regattaen.  Det er deltagere med fra hele Europa, 8 forskjellige land. Det er faktisk flere tyskere enn dansker. 207 båter gjennomførte seilasen.

 

INGEN REKORD: Tross frisk vind ble rekorden fra 2015 stående. Den ble satt av Jan Andersen, og han var også nærmest til å slå rekorden. Dansken var bare 12 minutter bak sin gamle rekord. Jan Andersen brukte denne gangen 15 timer og 48 minutter. Det gir en snittfart på ca 8,5 knop.

En liten A-Cat var ventet først i mål. Den hadde til tider en ledelse på over 10 nm, men båten seilte på en grunne, og kom ikke løs før det var for sent til å komme over mållinjen først.

 

7-KLASSER: Silverrudder skiller seg ut fra tradisjonelle regattaer på mange måter, og viser at det er mulig å tenke nytt. Regattaen seiles uten måleregler. Båtene blir fordelt inn i syv ulike klasser basert på skroglengde og antall skrog. Det er lov å spekke båten med store seil og lange baugspryd, men så langt er de fleste med kun for egen del, ikke resultatet.

Regattaen seiles også etter sjøveisreglene, det vil si at det ikke er lov å loffe.

 

FERSK DELTAGER: Bladet Bådnytt står bak Silverrudder. De har også fulgte Signe Storr under årets regatta, og har også fulgt hennes forberedelser. Storr har trent i tre måneder for regattaen. Hun hadde fra føre vært mye i båt, men mer som en passiv passasjer. Starten med dramatisk med ødeleggelse av plotter og autopilot, men ble helt etter å ha hjulpet en av sine konkurrenter av en grunne. Du møter Signe Storr i den 12 minutter lange videoen.