3di seil også for windsurfing

NorthSails er også store på brettseiling. Nå skal støpte seil gi bedre form, lavere vekt og lengre holdbarhet.

Publisert Sist oppdatert

NorthSails Windsurfing viste frem prototype av sine nye seil under WorldCup i La Torche/Frankrike sist uke. Teknologien er under utvikling, og vil ikke bli lansert kommersielt før våren 2018. Det interessante er hvor allsidig 3di-teknologien kan brukes. Windsurfing seil er kanskje bare en start. Snart kommer det også på joller, og flere typer seil for større båter.

Lavere vekt

På et 5,5 kvadratmeter vindsurfing seil er vekt besparelsen på 400 gram, men enda viktigere er at uten sommer, og innstøpt spilepose, så er det færre steder vannet kan samle seg, slik at seilet på vannet vil være enda lettere.

Seilet blir omtalt på nettsiden til PWA World Tour. Les saken her

Støpt i form

De nye seilene er støpt i en form, akkurat som seilene til båter. Produksjonen er kan sammenlignes med måten vi støper et skrog. Materialet til seile kommer på en tynn taperull hvor fiber er matet med lim. Disse tapebitene blir lagt lag på lag. Tykkelsen bestemmes av kreftene i seilet på området.

MEMBRAN: Avanti Sails er den eneste som bruker støpte seil med fiber, tilsvarende 3dl. De fleste windsufingseil er laget kun av en tykkere film, uten fiber.
STØPT: Seilet er bygget opp av lag på lag med fiber som er limt sammen uten bruk av film.

Forsøkte 3dl

Dagens windsurfingseil er vanligvis laget av monofilm, eller X-ply. Monofilmen er laget av polyester, det samme som filmen på støpte seil. X-ply er en film med innstøpte tråder.

NorthSails produserte regattaseil med 3dl-teknologi for 15 år siden, men fant ut at filmen ble for tynn om det skulle bli vektbesparelse. Filmen er et svakt punkt på windsurfingseil som på regattaseil. Polyester blir sprø av sollys.

I dag er det bare Avanti Sails som lager windsurfingseil med membran-teknologi.

Tynne fiber

3di-teknologien ble utviklet av Alinghi for America’s Cup på 2000-tallet. Hemmeligheten er å få lagt fiber i tynne lag, sammen med egnet lim. Seilene bygges opp helt uten film. NorthSails røper ikke hva slags fiber som blir brukt, men er sannsynligvis dyneema. Dyneema er verdens sterkeste fiber i forhold til vekt, og tåler UV-stråler. 3di gir seilene suveren holdbarhet. Det har Volvo Ocean race og Vendee Globe vist. Nesten alle de store seilerne i Vendee Globe har valgt denne teknologien før årets race. Sannsynligvis vil vi se langt flere seil laget av 3di under Vendee Globe denne gangen. Også dype sløreseil.

Dyrt

De nye 3di-seilene fra NorthSails Windsurfing vil koste 2,5 ganger mer enn et tilsvarende seil. Fore et regattaseil for slalom vil prisen nærme seg 40 000 kroner viser kvalifisert gjetting.

3di-teknologien kan bli svært interessant for foiling. Det utvikles nå spesielle seil for seilbrett med foil. Lav vekt på rigg og seil, betyr løft i lavere vindstyrke. Foiling vil inngå i World Cup for første gang fra neste år.

3DI: NorthSails utvikler støpte windsurfingseil. De blir lettere, holder formen bedre, blir mer holdbare, men også langt dyrere.