HVIT: Doyle har eksklusiv leveranse på en ny forbedret type UHMPE-fiber. Fibrene kaller Doyle Ice. Ice-kvalitet kan kombineres med karbonfiber, noe seilmakeren hevder gir markedets letteste seil.
SEILMAKER: Henrik Ottosson hos North Sails Sverige antar at stadig flere kunder vil velge 3DI-seil, og at det er lønnsomt på sikt.
HOLDBARE: Alle Volvo Ocean Race båtene får like seil. Storseil og forseil blir laget av Twaron og Dyneema-fiber i 3Di-teknologi, og seilene er forventet å holde hele veien.
TYNT: 3DI-seilene er bygd opp av syltynne lag fiber som klistres sammen. Fibrene kan bestå av ulike kvaliteter, avhenging av bruksområdet.
DYRT: Cuben-fiber er et barn av America?s Cup og prisen har vært for høy til å bli en kommersiell suksess. Teknologien eies av North som selger metervare videre til andre seilmakere.
3E: Elvstrøm bruker en film som reflekterer UV-strålene, noe som beskytter seilene mot sola. Filmen ser ut som metallic-lakk.
STORT: Outremer 5X er en katamaran på 55 fot. Båten vi testet i fjor var utstyrt med både storseil og Code 0 i Cuben-fiber. Panelene er svært smale, og er sydd sammen på tradisjonell måte.
GLASS: UK-sailmakers har utviklet deres Tape Drive-teknologi som de kaller X-Drive. Nå ligger forsterkningene jevnere fordelt. UK anbefaler en spesiell type glassfiber som forsterkning som har suverene egenskaper.
ITALIA: OneSails er store i Middelhavet og har nå også etablert seg i Skandinavia. Filip Manning kan tilby seil i unik kvalitet.
NYTT: One Sails 4Forte er bygd opp uten bruk av film. Et materiale som minner om Cuben-fiber blir brukt som erstatning, mens strekkstyrken blir ivaretatt av spesielle UHMPE-fibre som er flate og brede.
UHMPE: HydraNet er en kvalitet fra seilduksprodusenten Dimension Polyant, og er et produkt Pogo anbefaler for sine båter. Duken er vevet, er strekkfast, men samtidig tåler den slitasje like bra, eller bedre, enn Dacron-seil.

Seilene blir mer holdbare

En rekke nye seilteknologier er pa vei inn i seil- markedet. Den gode nyheten er at livslengden pa seilet blir forbedret. Den darlige nyheten er at du ma grave dypt i lommeboken for a fa tak i dette.

Publisert Sist oppdatert

Flere store seilloft har lansert helt nye teknologier eller har forbedret den de har. Det gjør at du nå kan kjøpe formstabile seil med svært god holdbarhet. Vi har vært på båtmesse i Göteborg og snakket med flere seilloft som nå kan tilby avanserte seil med bedre holdbarhet. 

Frem til i dag har du stort sett hatt to valg: Kjøpe et dacron-seil med vevet duk som tåler juling, men som raskt mister formen, eller kjøpe et filmbasert seil som holder fo           rmen, men raskt blir slitt av fysisk slitasje og sol.  Dacron-seil kan vare kanskje opp mot 20 år. Problemet med dacron-seil er at de er lite formstabile og blir raskt blåst ut, kanskje allerede etter første sesong. I regattaklasser hvor eksotiske seil er forbudt, blir dacron-fokka gjerne byttet ut hvert år. 

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER