Test. - Elan 210 mot Fabola Campus

Campus vs Elan
Campus vs Elan

Smått er smart

Elan 210 ble en snakkis i vinter, men splitter nye Fabola Campus gir mer for pengene. Vi har testet nyhetene mot hverandre i Stockholms skjærgård.

Publisert Sist oppdatert

2011 kan bli året da publikum åpner øynene for mindre, smarte turseilere. Elan har vist at små båter kan være smarte og sexy, og skape store overskrifter. Flere verft vil nok følge, særlig om Elan lykkes i markedet, slik ser det ut til å bli. Kun i løpet av våren har verftet fått 50 bestillinger i en tid da veldig mange verft sliter i motbakke.

ELAN: Stort stuverom under cockpitdørken, men litt klønete å åpne under seil.
ELAN: Stort stuverom under cockpitdørken, men litt klønete å åpne under seil.

Data

camousinnrd
interior_e210

Campus 7,4Elan 210
Lengde:7,45 m6,60 m
Skroglengde:7,26 m6,34 m
Bredde:2,59 m2,50 m
Dybde:0,3/1,75 m0,50/1,55 m
Vekt:1100 kg950 kg
Storseil:15,2 kvm14,7/16,7 kvm
Fokk:10,3 kvm11,6 kvm
Pris (s.kr):288 000250 000

 

 

INNREDNING: Campus, øverst, er en bedre bobåt. Det sørger det oppløftbare taket og bysseløsningen for. Båten kan leveres uten eget toalettrom. Det ville vært mitt valg. Elan er super for helgturer.

 

Mini-Elan

Elan 210 er bygget til samme standard som sine storesøsken, og har det meste av det en moderne skarpseiler skal ha. Baugspryd, doble ror, chines og fathead storseil. Båten fungerer kanskje bedre som en dagsturbåt enn som en turseiler, men den er like morsom som den ser ut til å være. Vi hadde kun 7,6 knop på loggen, men Curt Gelin, som testet dagen før, hadde 11,5 knop med revet storseil og gennaker.

Elan har skapt mye oppmerksomhet med den lille modellen. Elan var snakkisen på messen i Düsseldorf. 21-foteren hadde det meste fra sine større søsken, bl.a. Elans 350 som ble kåret til Årets Båt i 2011 under den samme messen. Båtens linjer er til å få vann i munnen av, men verftet har også tenkt smarte løsninger under dekk. Det har nok andre verft lagt merke til. Det blir spennende å se om noen av de andre verftene følger opp.

ELAN: Uttrekkbart baugspryd, og man kan få rullen til fokka under dekk.
ELAN: Uttrekkbart baugspryd, og man kan få rullen til fokka under dekk.

Mange tanker bak Elan

Bernt Lindquist, bak Fabola- og Campus-båtene, har produsert enkle trailbare seilbåter siden 80-tallet, og vet hvordan det skal være.

– Jeg har brukt tre år på å utvikle denne båten, og mer tid enn hva jeg har brukt på de større seilbåtene. Alt må stemme, men det kan ikke bli for tungt, eller for dyrt. Campus er litt lengre i skroget og veier 150 kilo mer. Mens Elan er en sportsbåt, er Campus en bedre turbåt. Den har en kjøl som vippes helt inn i skroget. Det gjør det umulig med en bulb, mens Elan har gått for en racingkjøl som kan heves med taljer og vinsj. Denne løsningen er bedre for seil, men mer tungvint for sjøsetting fra henger.

Bernt Lindquist håper å selge 25 båter i året, men vil helst se det doble salget. Foreløpig har det gjerne vært eldre mennesker som skal ha en letthåndterlig båt, som har stått på kundelisten.

Under 300 000

På prislisten koster Elan 210 000 - 250 000 svenske kroner, mens Campus koster 288 000. Men Campusen blir billigere, fordi prisene er levert verft, og om du ikke planlegger å hente båten i kombinasjon med en seiltur i Adriaterhavet, så er Campusen billigere. Campusen selges også med seil inkludert.

Men campus kan leveres med langt mer omfattende utrustning, og da flyr prisen i været. Løftbart tak er ekstra, byssa er ekstra, strømopplegget osv. Du kan til og med få båten levert med pumpedo med septiktank.

Hva sier markedet?

Du får mye bruktbåt for 300 000, men en trailbar 20-foter er billigere å eie. Jeg tror at markedet for smarte trailbare seilbåter er til stede i Norge, selv om det i lenge tid har vært dødt. Det er flere grunner til det. De små båtene har vært dyre i forhold til brukte båter, og importørene har hatt liten avanse, og har derfor ikke brydd seg om dette markedet. Det som har vært, er billigbåter fra Polen som har manglet det lille ekstra for å få kjøperne eksalterte. Det har også vært mye bra å få kjøpt brukt. Det er det ennå, men båtene du får for rundt 300 000, er gjerne 34-fotere fra tidlig 80-tall som er store å håndtere og kostbare å eie.

Testen viser at de nye små seiler bra også. På ren kryss i god vind vil den ha problemer med å henge med store seilbåter, men under de fleste andre forhold seiler båten fletta av større seilbåter fra 80-tallet. Og fartsopplevelsen blir så mye større i en liten båt.

Begge båtene veier rundt ett tonn. Det betyr at du kan trekke den med en bil av samme størrelse, og det holder med en Golf. Med trailermuligheter har man stor fleksibilitet. Man kan ta seilbåten opp til Nord-Norge eller til Middelhavet om man vil. Trailbarheten gjør det også enklere med slipp og vedlikehold, samt havneplass.

CAMPUS: Det er enkelt å vippe motoren opp av vannet.
CAMPUS: Det er enkelt å vippe motoren opp av vannet.

Seileegenskaper

Campusen er en større båt. Det føles på seileegenskapene også. Elan 210 er en stor jolle. Campusen er en sporty liten turseiler. Elan er mer responsiv, og sporty. Campusen er tryggere og kjedeligere. På slør var Elan merkbart raskere under de skiftene forholdene vi hadde. Det var spesielt i akselerasjonen at Elan tok noen meter. På kryss var båtene jevnere. Først var Campus klart raskere, med bedre høyde, men etter å ha byttet rormenn var det motsatt. Campus har en litt lengre vannlinje den drar nytte av, mens Elan har litt høyere mast.

Begge båtene seiler lett raskere enn egen vannlinjelengde, men jeg tror nok at Elan kan pushes mye lenger enn Campus, om man vil se doble tall på loggen, noe som kan oppnås på begge båter.

Elan har T-kjøl som kan trekkes opp, men ikke helt inn. Campus har en kjøl som vippes inn i båten og blir helt borte. Det er en fordel når båten trekkes opp på en henger, men ikke for stabiliteten. Elan virket mer stabil, men har nok også mer hjelp fra skroget. Elan beholdt rorgrepet bedre, takket være doble ror.

CAMPUS: Her er det plass til et toalett. Delte dører som det er mulig å lukke.
CAMPUS: Her er det plass til et toalett. Delte dører som det er mulig å lukke.
ELAN: Toalett
ELAN: Toalett

Over dekk

Elan imponerer over dekk. Her er det dyneema-halinger, små Harken-blokker, med samme løsninger som på 310 og 350. Alt er velplassert, og alt løper lett. Det er ingen cockpitbenker, kun en brønn til beina, og det fungerer godt så lenge det ikke er tøffe forhold.

Båten mangler akterstag. Brede bakoverpekende salinger gjør jobben. Det gjør at man kan ha en kraftig bue i akterliket på storseilet.

Båten har to ror og rorkult. Båten er vel balansert. Som moderne raske båter er rorpresset minimalt. Med doble ror blir grepet suverent.

Båten har en stor brønn i cockpitdørken. Her kan man få en løsning hvor man kan ha en påhenger som vippes ned, i stedet for å ha den på hekken. Båtens eier hadde valgt å bruke rommet som stuverom, og hadde plassert påhengeren bak.

Campusen er en enklet ror og en rorkult av metall. Båten var litt slarkete i styringen, noe som føltes som en nedtur etter å ha seilt Elan. Cockpiten på Campusen er mer som på en vanlig turseiler. Karmene virket unødvendige inne i en beskyttet Stockholms-skjærgård, men den blir nok satt pris på på havet, særlig med barn om bord.

Dekksutrustningen på Campusen var ikke så racing-preget som på Elan, men holder for turseiling. Campus har en smart løsning for påhengeren, som vippes enkelt opp fra den åpne hekken.

Campus har akterstag. Det hevder Lindquist har gjort at båten har en tynnere masteprofil enn Elan. Det betyr en lettere mast, noe som både gir økt stabilitet og enklere rigging av masten.

CAMPUS: Båten har en forpigg med en løs pute for å få full bredde.
CAMPUS: Båten har en forpigg med en løs pute for å få full bredde.

Under dekk

Begge båter har smarte ideer for økt komfort, men Campusen er klart best som bobåt. Elan har et system med bagger som kan tas med hjem for å pakke der og så henges opp i båten når seilturen starter. Den ideen liker jeg, men det er kanskje vel mange små bagger, i stedet for færre og større. Båten har en liten bysse, som jeg tror få vil bruke. Jeg ville heller hatt et lite camping gassbluss som jeg kunne bruke i cockpiten eller på land.

Personlig synes jeg Elan har gjort for mye under dekk. Alt er kledd inn, noe som gjør båten både tyngre og dyrere. Jeg tror at man kun vil bruke innredningen for å sove, eller for å oppbevare noen bagger.

Campus har en kjøl som vippes inn i båten, akkurat som på et seilbrett, eller SeaScape 18. Kjølkassen tar plass, men ikke mye. Nedgangen er asymmetrisk, noe som løser problemet med kjølkassen.

Båten har en smart løsning hvor hele taket kan vippes opp for å øke ståhøyden. Det gjør at man kan stå og lage mat, og da er det også et poeng med en enkel bysse.

Testbåten hadde et lite avlukke for do. Det gikk å komme inn og få lukket døren, men bare såvidt. Jeg tror at en do i forpiggen bak et forheng er en bedre løsning. Særlig privat bak den tynne døren i forkant av salongen blir det ikke allikevel.

ELAN: Innredning under dekk
ELAN: Innredning under dekk

Like, men ulike

Begge båtene er morsomme å seile, og heller ikke så ulike fartsmessig. Begge båtene har «hard chine», knekkspant mellom undervannsskrog og sideskrog. Dette skal gi økt skrogstabilitet.

Elan er bygget på samme måte som sine store søstre. Vakuumstøpt sandwichlaminat. Campus er bygget enklere, og har et skrog i enkeltlaminat. Campus er tegnet for å kunne lastes med turutrustning. Den har mer volum for å være større under dekk. Elan vil nok lide mer med tung last. Da vil den tunge hekken drukne, og båten vil få mye våt flate. Det er jolle-følelsen som gjør den så morsom å seile. Den følelsen vil nok reduseres med tung turoppakning. Skulle jeg på en toukers seiltur med familien, så er Campusen det beste valget. For å ha båten mest for seilegleden, så er Elan valget. Det er kommet mange lekre dagsturbåter, noen koster over millionen. Elan 210 vil være en ypperlig dagstur- eller hyttebåt for godværs overnattinger.