REVANSJE: Hermann Tomasgaard får en sjelden anledning til å konkurrere igjen denne uken, og han kan få revansje for 25. plassen i EM tidligere i høst.

Landslagsseilere skal ut på regattabanen igjen

I en måneds tid har flere landslagsseilere ligget i Vilamoura i Portugal og trent. Nå avsluttes oppholdet med regattaen Portugal Grand Prix.

Publisert Sist oppdatert

Norske landslagsseilere er regattasugne. Etter et år med mangfoldige treningstimer og ytterst få regattaer, omfavnes enhver mulighet til å konkurrere igjen. Og i Laser- og 49er-klassene, byr muligheten til dette seg denne uken.

Onsdag 9. desember starter regattaen Portugal Grand Prix i Vilamoura, og i den stiller seks norske seilere til start. Det er Line Flem Høst, KNS og Hermann Tomasgaard, KNS som deltar i henholdsvis Laser Radial og Laser Standard – eller ILCA 6 og ILCA 7 som de heter i denne regattaen. Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg deltar i 49er FX, mens Tomas Mathisen fra Risør og Jeppe Nilsen fra KNS stiller i 49er-klassen.

Tid for revansje

I regattaen møter de norske seilerne mange av sine treningspartnere. De to Laser-klassene har begge 51 deltagere. Radial-klassen er åpen, hvilket betyr at det deltar både damer og menn. Line Flem Høst vil derfor få konkurranse fra mange gode mannlige seilere, men også fra flere av de beste kvinnelige Laser-seilerne anført av for eksempel Nederlands regjerende europamester, Marit Bouwmeester. Line vant bronse i det samme mesterskapet. 14 nasjoner er representert i Radial-klassen.

15 nasjonaliteter er på plass i Laser-Standard-klassen. Her er ikke de aller beste med, men Hermann Tomasgaard vil møte god motstand i irlenderen Finn Lynch, belgieren William de Smet, grekeren Dimitris Papadimitriou og italieneren Alessio Spadoni som alle slo ham under EM i Gdansk tidligere i høst. Muligheten for revansj er med andre ord til stede for Hermann i Vilamoura.

Forsvarere og utfordrere

24 lag fra hele 16 nasjoner forteller om en kompetent felt i 49er FX. Omtrent halvparten av de 20 beste i klassens EM i Østerrike, der Helene og Marie tok sølv, stiller til start. Som det eneste laget av medaljevinnerne i EM, må de norske seilerne dermed finne seg i å være blant de ypperste favorittene.

Tomas Mathisen og Jeppe Nilsen skal seile mot 35 andre lag fra 13 nasjoner. Også i denne klassen er mange av de beste i EM med, anført av østerrikerne Benjamin Bildstein og David Hussl som tok sølv. Mens alle de øvrige norske seilerne som deltar har klart alle OL-krav, kjemper det norske 49er-laget om å kunne ta den siste nasjonsplassen i OL i 49er-klassen. Dette oppgjøret vil finne sted våren 2021, så en god plassering i Portugal vil være et godt steg til å kunne nå det målet.

Og apropos Laser-klassenes nye navn: ILCA står for International Laser Class Association og etter mye turbulens knyttet til rettigheter og produksjon av Laser-jollene, har det vært snakk om å endre klassens navn til ILCA. Regattaen i Portugal er den første store regattaen der dette navnet benyttes.