Det nye mobilnettet gjør det enklere å laste ned fersk værmelding.

Bedre mobildekning på sjøen

I disse dager rulles det ut 4G-nett med en frekvens som har bedre rekkevidde.

Publisert Sist oppdatert

Mobildata sendes i bølger som oppgis i frekvens. Er frekvensen høy, så gir det høy kapasitet, men lav rekkevidde. Reduseres frekvensen, så øker rekkevidden, men kapasiteten reduseres. GSM-nettet har aldri hatt like god rekkevidde som analoge NMT. GSM startet med en frekvens på 900 MHz, mens NMT hadde 450 MHz.

TV-frekvens

I disse dager ruller Netcom ut en rekke basestasjoner med 4G og Telenor følger hakk i hel. Frem til i dag har 4G utbygningen vært i tettbebygde strøm med 1,8 og 2,6 GHz med kort rekkevidde og høy kapasitet. Nå har teleselskapene overtatt frekvensen etter analog TV, og kan bygge mobilnett med 800 MHz, en frekvens som har blitt kaldt «indrefileten» fordi den både ha bra kapasitet, og god rekkevidde. En basestasjon med 800 MHz vil dekke et område som er 2-3 ganger større enn med 1,8 i følge Telenor.

Før Påske

–Med 4G fra Telenor ligger alt til rette for effektiv strømming eller nedlastning av film og musikk, bildedeling og videokonferanser når og hvor som helst, og Telenor har som ambisjon å levere de beste mobilopplevelsene over hele landet. 
I tillegg til utbyggingen av 4G over hele landet, har Telenor også gjennomført en høyintensiv utbygging av 3G-nettet. I dag har 95 prosent av Telenors mobilkunder 3G-dekning der de bor. Videre utbyggingen vil sikre en dekning på 98 prosent innen utgangen av 2015, skriver Telenor på sin nettside.

Du finner Telenors dekningskart her.

Teknisk Ukeblad skriver at det før Påske vil være 1000 basestasjoner med 4G med ny frekvens, og at 60 prosent av befolkningen vil ha det alt før Påske.

Det nye systemet vil også øke dekningen på sjøen. Hvor langt fra kysten den vil gi dekning, blir spennende å se.