AC 62 blir for kostbar

Mye tyder på at båtene i America’s Cup ikke blir 62 fot, men kanskje bare 45.

Publisert

Lag fra New Zealand, Sverige, Frankrike, Italia og England er alt i gang med å utfordre Team Oracle fra USA i 35. America’s Cup. I 2013 gikk finalen i 72-fots katamaraner. For å redusere kostnadene ble det bestemt av størrelsen skulle reduseres til 62 fot. I mellomtiden er lagene i gang med å teste ut teknologi i AC 45, miniversjon på 45 fot. AC 45 er egentlig en entypeklasse, men disse er blitt heftig modifisert for å seile på foiler. Flere lag har kommet så lang at fartsegenskapene er på høyden med AC 72 som ble seilt i 2013.

– Etter å gått igjennom protopene av de nye AC45 båtene som har blitt testet ut de siste månedene, er det blitt klart at vi vil spare mye penger på å seile i mindre båter i 2017, uten at det går utover den spektakulære designen, ingeniørutfordringene og det atletiske aspekteret, sier Harvey Schiller. Han mener at det vil gagne regattaen og deltagerne på lang sikt.

Skifter mening

Å redusere båtstørrelsen har vært diskutert i et møte mellom deltagerne, men da var bare Oracle og New Zealand for. Nå ser det ut som at majoriteten av lag vil gå ned i størrelse.

Lagene vil stemme over det nye forslaget i løpet av mars.

Det svenske AC-laget Artemis er godt i gang med utviklingen av AC45.