KREVENDE: AC45 var kjent for å kullseile. Her i versjonen før de fikk foiler.
KREVENDE: AC45 var kjent for å kullseile. Her i versjonen før de fikk foiler.

Fjordens raskeste til under en mill

Nå kan du skaffe deg en foilende America’s Cup båt på bruktmarkedet.

Publisert Sist oppdatert
HELDIGGRIS: Magne Klann fik være med en AC45 ut i England.
HELDIGGRIS: Magne Klann fik være med en AC45 ut i England.

Det er Oracle Team USAs tidligere AC45F som er til salgs. Båten har ikke blitt brukt i America’s Cup, men til America’s Cup World Series som en oppkjøring til finalen i 2017.

AC45 var en entype-katamaran utviklet som en treningsplattform for lagene før America’s Cup 2013. Båtene ble bygget og stilt til disposisjon av arrangøren. En miniversjon av AC72. Magne Klann var en av de heldige som fikk være med ut i 2011. Han seilte på den Sør Koreanske båten hvor Magnus Mørk var en del av laget.

Utviklet med foiler

AC45 ble stilt til disposisjon til lagene som en utviklingsplattform. I 2012 satte Oracle foiler på båten.

Til America’s Cup World Series i 2015 og 2016 ble det brukt en videreutviklet versjon, AC45F. Disse har samme skrog og rigg av AC45, men fikk foiler. Båtene var så raske at arrangøren så ingen poeng i å seile America’s Cup i 72-fots katamraner, men heller i båter på 50 fot. Etter America’s Cup World Series ble AC45F viderutviklet videre som en testplattform for de ulike lagene, og gjerne kalt AC45T, t-for Turbo, fordi de var mer avanserte enn AC45F.

I god stand

Båten som nå selges var bygget i 2012 og skal være godt vedlikeholdt. Den befinner seg i California hvor den har blitt benyttet av et semi-proft lag for ulike arrangementer. Katamaranen er god for 37 knop, og å byge en tilsvarende båt ny vil koster over en million dollar. Båten kan bli din for 125 000 dollar, rett under en million etter dagens kronekurs. Båten kommer i to 40-fots containere.  Løp å kjøp.

FLYR: AC45F har foiler som gjør dem svært raske.
FLYR: AC45F har foiler som gjør dem svært raske.