Lars-Fredrik_Moe-Helgesen_og_Gina_Lillemork_Nilsen_29953

Trygt igjennom piratfarvann

Gina Lillemork Nilsen og Lars Fredrik Moe-Helgesen har krysset et av verdens farligste farvann.

Publisert Sist oppdatert
ARC: «Tamara», Sun Odyssey 439, har kommet trygt forbi Afrikas Horn.

Rask jordomseiling

Den norske seilbåten «Tamara», en Sun Odyssey 439, ankom Hurghada i Egypt om ettermiddagen søndag 12. mars 2017. «Tamara» seilte fra Singapore 12. februar og har foruten korte bunkringstopp på Maldivene og Sawakin i Sudan, seilt direkte over Det indiske Hav og Adenbukta.

Mannskapet under seilasen har vært Gina Lillemork Nilsen og Lars Fredrik Moe-Helgesen.

«Tamara» seilte fra Oslo sommeren 2015 med planer om en to år lang jordomseiling. Om noen uker vil de gå igjennom Suezkanalen og sette kursen mot Kreta i Hellas.

Planen er å komme tilbake til Oslo sommeren 2017.

Holdt seilasen hemmelig

«Tamara» vurderte risikoen for å bli utsatt for kidnapping eller ranet som begrenset. Området er fremdeles definert som «High Risk Area», så en rekke ekstraordinære tiltak ble iverksatt. Seilasen ble holdt hemmelig, deler av seilasen gjennomført med lanterner og AIS slukket.

Jordomseilerne gjennomførte også grundige undersøkelser, og fikk profesjonelle råd. De sendte også daglige statusmeldinger hjem.

­– Rapporten 26. februar kom ikke gjennom som avtalt. «Tamara» befant seg da nordøst av Socotra (somalisk øy), og dette var regnet som den absolutt mest risikable delen av strekningen. Teknisk problem med satellitt-telefonen var årsaken, og lettelsen var stor her hjemme da vi fikk kontakt 14 timer på «overtid», sier Håkon Ingvaldsen, som har bistått med værmeldinger og annen info underveis.

Ikke unike

Kleng og Anne Bråteit i Finngulf 44, «La Familia» seilte i samme farvann for to år siden. Paret seilte med tre små barn, men valgte å sette barna trygt hjemme da de seilte gjennom det beryktete farvannet.

 

 

 

 

 

 

STILLE: Solnedgangen i det Indiske Hav, sett fra «Tamara»
Gina Lillemork Nilsen og Lars-Fredrik Moe-Helgesen har montert 1000 Ah litium batterier i sin Sun Odyssey 439.
KART: Kartet viser området med høy risiko for pirater.