America's Cup World Series

Ainslie triumferte i Oman

For første gang i moderne tid har Storbritannia et lag med vinnersjanser i America's Cup

Publisert Sist oppdatert

OL mesteren gjennom alle tider, britiske Ben Ainslie var nøkkelperson da han som taktiker på «Oracle Team USA» snudde det som syntes å ligge an til en sikker seier for «Emirates Team New Zealand» i de siste seilasene om America's Cup i San Fransisco i 2014. Nå har Ainslie sitt eget team «Landrover BAR» og britene håper at pokalen skal komme tilbake til England for første gang siden den ble vunnet av skonnerten America i seilasen rundt Isle of Wight i 1851.

Først til å vinne to America's Cup World Series

Med seieren i Oman i helgen ble «Land Rover BAR» det første laget til å vunne to America's Cup World Series regattaer. En klar ledelse etter første dag ble til en spennende finale der hver av de tre seilasene telte dobbelt. Utfallet av regattaen var åpent frem til søndagens siste seilas der «Landrover BAR» kom tilbake og sikret seier sammenlagt, kun to poeng foran «Oracle Team USA».

«Super Sunday» bød på dramatikk med nervøse skippere som måtte ta sjanser for å nå opp i den tette konkurransen. «Land Rover BAR» som også hadde en tjuvstart i den første seilasen lørdag, var nær ved å kullkaste håpet om sammenlagtseier ved også å være for tidlig over linjen i  to av seilasene søndag.

I den siste seilasen klarte Ben Ainslies tem å karre seg opp til 3. plass i mål, rett bak «Oracle Team USA». Det holdt akkurat til sammenlagt seier mens «Emirates Team New Zealand» tok 3. plass sammenlagt. 

Skuffede svensker

For det svenske «Artemis Racing» ble regattaen en stor skuffelse. Etter å ha vunnet begge treningsseilasene fredag og etter å ha tatt ledelsen fra start i den første ordinære seilasen lørdag så alt lyst ut for laget som hadde vunnet den forrige regattaen på Bermuda. Men en straff i den første rundingen for nærkontakt med «Emirates Team New Zealand» var starten på en serie nedturer for «Artemis Racing» som endte nederst på resultatlisten til slutt. Resultene viser imidlertid at det er lite som skiller båtene, men at alt må klaffe om en skal nå opp i den harde konkurransen.

Resultater OMAN

Louis Vuitton America's Cup World Series Oman - Final Leaderboard:

Land Rover BAR - 8, 10, 10, 18, 14, 16 - 76 points

ORACLE TEAM USA - 9, 6, 9, 12, 20, 18 - 74 points

Emirates Team New Zealand - 10, 7, 5, 20, 16, 12 - 70 points

Groupama Team France - 5, 8, 7, 10, 18, 20 - 68 points

SoftBank Team Japan - 6, 9, 6, 16, 10, 14 - 61 points

Artemis Racing - 7, 5, 8, 14, 12, 10 - 56 points

Louis Vuitton America's Cup World Series sammenlagt:

Emirates Team New Zealand 192

ORACLE TEAM USA 186

Land Rover BAR 185

SoftBank Team Japan 161

Artemis Racing 161

Groupama Team France 150