Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss

Test av PLB og AIS MOB

Kunnskap er nøkkelen til sikkerhet

Det holder ikke bare å kjøpe mer teknisk utstyr. Utstyret må også kunne brukes. Vi testet og fikk oss noen overraskelser.

Publisert Sist oppdatert

Seilere er opptatt av sikkerhet, og etter flere mann over bord-situasjoner (MOB) i shorthanded-miljøet, er det økt interesse for å velge elektroniske hjelpemidler som gjør søk og redning enklere enn det har vært før. De mest aktuelle produktene er PLB (Personal Locator Beacon) og AIS MOB. PLB er en satellittbasert nødpeilesender, mens AIS Mob er en AIS-basert nødpeilesender. Begge systemene har sine fordeler og ulemper. For å sjekke hvordan de fungerer i praksis, fikk vi med Håkon Hjorthøy og Sigmund Hertzberg ut på fjorden for å teste.

Håkon Hjorthøy reddet Sigmund Hertzberg opp fra vannet i forrykende vær i sommer, og han reddet også sin makker Marius Løken tidligere på sommeren etter en MOB-situasjon. Det ble ikke brukt elektroniske MOB-hjelpemidler i de to situasjonene, men i begge tilfeller hadde personen i vannet på seg redningsvest. Godt sjømannskap og redningsvest bidro til at det gikk bra i begge tilfeller. Håkon Hjorthøy har sterke meninger om hva som fungerer og hva som ikke fungerer av sikkerhetsutstyr.

Hva fungerer

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her