AIS Viewer - Også for klasse B AIS Sendere

Nå er det kommet en web basert viewer for å kunne se både klasse A og B AIS sendere, eller transpondere. Dette betyr at om du anskaffer deg en AIS klasse B sender vil du ikke bare ha en større sikkerhet om bord, men også være synlig for de som måtte ha ønske om å følge deg på din seilas, hvorsomhelst i verden.

Publisert Sist oppdatert

AIS - eller Automatisk Indentifikasjons System- er en moderne "radar" som hele tiden sender ut, dersom du har AIS sender om bord, signaler om båtens identitet, posisjon, fart, kurs mm, som fanges opp av andre båter med AIS mottaker.

Det har gjennom lengre tid vært mulig å gå inn på ulike web sider og overvåke klasse A AIS sendere, som er påkrev installert på alle båter som faller inn under SOLAS konvensjonen fra 1974, og som omhandler:

    • Tankere

            o Alle i internasjonal fart

            o Alle i fart innenfor EU/EØS

    • Passasjerfartøy

            o Alle i internasjonal fart

            o Over 300 BT i fart innefor EU/EØS 

            o Hurtigbåter over 150 BT i norsk nasjonal fart 

    • Lastefartøy

            o Over 300 BT i internasjonal fart

            o Over 300 BT i fart innenfor EU/EØS

    • Fiskefartøy

        o Over 300 BT / 45 meter i fart innenfor EU/EØS

Etterhvert har det også blitt vanlig å installere klasse B sendere i mindre fartøyer, både nyttefartøyer, typisk fiskebåter, og seilbåter.

For seilbåter, som enten seiler regatta eller tur, er AIS et viktig virkemiddel for sikkerheten til sjøs, hvor dette gir en kontinuerlig informasjon til andre om identitet, posisjon, fart og kurs. Andre båter kan enklere se deg, dersom du ikke har blitt observert på radaren. Dette kan samtidig benyttes i regattasammenheng som et godt alternativ til "tracking" system.

Nå er det da endelig kommet en ny internett basert viewer for AIS, både klasse A og B, hvor du kan se båter i hele verden med dette installert. Besøk SiiTech sin løsning for dette. 

Om du ønsker å anskaffe deg en AIS klasse B sender, kan du se en oversikt over forskjellige løsninger her. Du kan kjøpe disse på eks. Seatronic eller Navy, eller annen båtbutikk som fører båtelektronikk.

Ønsker du å vite mer om AIS, kan du besøke Kystverkets hjemmesider for dette.

NB: Husk å slå av AIS senderen dersom du har en "avvikende kurs" i fht. avtale...:-)