Vendee Globe

Duell i Sydishavet – se den unike filmen

Alex Thomson og Armel Le Cléac'h følger hverandre som skygger.

Publisert Sist oppdatert
LEDER: Armel i ledelsen, men snart jibber båtene over på styrbord, og da vil Alex komme susene tilbake.
LEDER: Armel i ledelsen, men snart jibber båtene over på styrbord, og da vil Alex komme susene tilbake.

Etter 25 døgns seilas er det helt jevnt mellom ledende Armel Le Cléac'h og Alex Thomson. Fire døgn etter at sistnevnte overtok ledelsen har de to hengt sammen som i en strikk med mellom 15 og 30 n mil avstand. Det er som intet å regne og betyr at de kun er en til to timers seilas mellom dem.

Uten styrbord foil

Til tross for at Alex Thomsons «Hugo Boss» har seilt uten, eller med en skadet styrbord foil har dette tilsynelatende ikke satt ham særlig tilbake selv med babord halser, og de siste to døgnene har han utlignet farten til franskmannen som heller ikke har hatt optimale forhold for foiling. Da kan det se ut som om briten matcher franskmannen bra.

Nå venter Thomson at vinden gradvis vil dreie via vest til sydvest og da må båtene jibbe over på styrbords halser. Da vil båtene ha de samme forutsetningene for å foile.

Ingen vet med sikkerhet omfanget av skaden på «Hugo Boss’» foil, og det hevdes at han har en reserve om bord som han kan erstatte den gamle med når forholdene tillater det. Det spekuleres også i om det hele er et spill for å villede konkurrenten.

Nær iskanten

Seilernes dilemma på denne kanten av kloden er hvor langt syd de skal tørre å gå av hensyn til isfaren. Arrangøren har også innført en isgrense for å ivareta seilernes sikkerhet, men likevel er det seilerne som må veie mellom en gunstig storsirkelrute og faren for is. Med den farten disse båtene nå holder, vil en kollisjon med is i nattemørket kunne få katastrofale følger.

– Vi har vært i Sydishavet nå i en uke og seilt mellom fronter og lavtrykksområder, sier Le Cléac'h, som har 2. plass fra begge de to siste Vendee Globe-seilasene.

I det siste fulgte han vinneren Francois Gabart til døren og var bare få timer bak i mål.

– Vi ligger for øyeblikket foran en front, men vinden vil løye i løpet av ettermidagen, sa Cléac'h igår.

– Jeg må imidlertid ikke la meg styre av kampen mot Alex, og det er viktig å gjøre det som er riktig for meg, heller enn å forsøke å seile fortest hele tiden. 

Ranking (Top 5 05:00 UTC) 

1. Banque Populaire VIII, Armel Le Cléac’h (FRA), 14 913 n mil til mål

2. Hugo Boss, Alex Thomson (GBR), 18.3 n mil etter lederbåten

3. Edmond de Rothschild, Sébastien Josse (FRA), 697.84 n mil etter

4. SMA, Paul Meilhat (FRA), 1130.75 n mil etter                                                                                 5. Maître CoQ, Jérémie Beyou (FRA), 1132.29 n mil etter

 

Incroyable ! La Marine Nationale nous a envoyé... by VendeeGlobeTV

LEDER: Armel i ledelsen, men snart jibber båtene over på styrbord, og da vil Alex komme susene tilbake.