Klassiske linjer

12-METERE: «Vema III» og «Lady» under Trebåtfestivalen i Hurum 2016.
12-METERE: «Vema III» og «Lady» under Trebåtfestivalen i Hurum 2016.
ERNA SIGNE: «Erna Signe» ligger til til kai ved Framnæs i Sandefjord.
ERNA SIGNE: «Erna Signe» ligger til til kai ved Framnæs i Sandefjord.

Alle er de 12-metere

For de fleste er en 12-meter, en 12 mR tegnet til den internasjonale R-regelen, en hekkbåt med lange, klassiske linjer. Men slik er det nødvendigvis ikke.

Publisert Sist oppdatert

Det er også bygd flere spissgattere som 12-metere også.

Tre av de mest kjente norske 12-meterne er «Erna Signe», «Vema III» og «Lady». «Erna Signe» er fra 1911 og tegnet av Fife for svensk eier. Båten deltok i OL-seilasene i Stockholm i 1912. Der ble hun slått av den norske Anker-båten «Magda IX». « Erna Signe» ble kjøpt av den norske  skipsrederen Schrøder etter 1. verdenskrig og var i norsk eie frem til 1950-tallet. Deretter seilte hun under dansk flagg i nesten 50 år, før hun igjen ble overtatt av Schrøder-familien etter en total restaurering i Danmark. 

«Erna Signe» har sitt gamle registreringsnummer i seilet, «E8», men hun måler inn som 12 mR.

«Vema» er Johan Ankers vakre mesterverk fra 1933. «Vema» har hatt flere norske eiere og har seilt under flere navn. Hun eies i dag av et konsortium med flere kjente norske seilere som medeiere. «Vema III» er bygd hos Anker & Jensen, ble for noen år siden totalrestaurert i Danmark og deltar aktivt på regattabanene i Europa hvert år.

12-meteren «Lady», tidligere «Le», er tegnet av Christian Jensen og bygd hos Jørgensen og Vik i Grimstad i 1919. Her ble det bygd to andre 12 m spissgattere. Også hos Bjarne Aas bled et bygd to,«Ull» og «Rak», begge tegnet av Aas selv.  «Ull», skal etter sigende nå være til salgs i USA.

«Lady» eies nå av Peter Ennals, men var lenge, som «Le», eiet av Karl H. Høie.