UTKIKKEN

Havet binder oss sammen

SEILmagasinet er stort sett en Trump- og Kardashianfri sone. Vi skriver om seilturer, båter, trimming og er stort sett ganske nerdete når det gjelder seiling.

Publisert Sist oppdatert

For en tid tilbake holdt NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg en flott tale i Kongressen i USA. Han snakket om hvordan Atlanterhavet binder Europa og USA sammen, i stedet for å skille de to kontinentene, og han fortalte om vikingene som seilte vestover til Amerikas kyster for over tusen år siden.

– Det er ikke ofte talere i Kongressen blir avbrutt av applaus så mange ganger, sa USAs ambassadør Kenneth Braithwaite til SEILmagasinet da vi fikk anledning til en prat og en seiltur.

SEILmagasinet er stort sett en Trump- og Kardashianfri sone. Vi skriver om seilturer, båter, trimming og er stort sett ganske nerdete når det gjelder seiling. Det er ikke ofte vi skriver om politikk, men denne gangen gjør vi altså et unntak. I september fikk vi en flott formiddag på fjorden med Braithwaite, og da var det naturlig å snakke om mere enn kun seiling.

Den tidligere kontreadmiralen i US Navy er ivrig seiler, og seilte i fjor Færderseilasen om bord på «Too Bonita». Han opplevde storm i Nordsjøen som ung marinegast, og er imponert over norsk sjømannskap. Vår samtale fant sted før spørsmålet om riksrett igjen kom på agendaen i amerikansk politikk etter at samtalene mellom den amerikanske og ukrainske presidenten lekket ut. Dermed var det også før Trump på opprørende vis trakk amerikanske styrker ut av Syria.

Med en så uberegnelig og egoistisk president ved roret i Washington, er folk vi har snakket med bekymret for USAs vilje til å forsvare Norge. Da var det beroligende å få en ordentlig samtale med den amerikanske ambassadøren. Den tidligere sjøoffiseren og jagerflypiloten har også undervist i NATO-land om geopolitisk strategisk tenkning.

Braithwaite tok et sikkert grep om roret da vi krysset mot nordavinden inn Oslofjorden. Han virket også fast og klar på at USA er mer opptatt av sikkerhetspolitikken i Nord-Atlanteren enn noen gang siden den kalde krigen. Ifølge ambassadøren investerer USA mer i europeisk sikkerhet enn noen gang, og sier at «action speaks louder than words». Samtidig legger han ikke skjul på at den gjeldstyngede amerikanske staten krever at europeerne tar en større del av regningen for eget forsvar.

– Jeg er sikker på de som gikk på Karl Johansgate høsten 1939 ikke kunne forestille seg at tyske soldater skulle marsjere nedover paradegaten et halvt år senere. Skifter kan komme brått og overraskende, som været på sjøen, og jeg tror nordmenn forstår at de må investere mer i eget forsvar i tiden som kommer, sier Braithwaite til SEILmagasinet.

Den gutteaktige ambassadøren var svært begeistret over å få en arbeidsdag på Oslofjorden.

– Det hadde vært fint å seile til Danmark nå. Kan du ikke ringe kona og si at jeg blir litt borte noen dager, fleipet han med presseattachéen da et vindkast fra nord fylte seilene og satte fart i båten. Verden seiler videre, men kursen virker ikke så opplagt lenger.

GREP: USAs ambassadør Kenneth Braithwaite er imponert over norsk sjømannskap, og hadde selv et sikkert grep om roret i «Cilantra».
GREP: USAs ambassadør Kenneth Braithwaite er imponert over norsk sjømannskap, og hadde selv et sikkert grep om roret i «Cilantra».

 

Powered by Labrador CMS