America's Cup 2017

Oracle rundt for andre gang

Oracle Team USA er det eneste laget som har kullseilt med sin AC50. Viser de svakheter, eller flytter de grenser?

Publisert Sist oppdatert

Den amerikanske forsvarerbåten kullseilte under friske seilforhold på tirsdag 9. mai. Hendelsen skjedde under en jibb under høy fart. Ingen om bord ble skadet. Det gikk bra med båten også. Laget fikk raskt rettet båten. Oracle Team USA kullseilte også for en måned siden. Den gangen tok det 10 minutter for å få båten på rett kjøl, på tirsdag var det gjort på tre minutter. Disse båtene har en innebygget line i skroget som brukes i slike situasjoner. AC45-båtene som ble brukt i Louis Vuitton America's Cup World Series kullseilte til stadighet.

AC50, som brukes under America’s Cup er bredere, og mer krefter og er mye raskere, opp til 50 knop.

JIBB: Oracle Team USA kullseilte under en jibb i 7-9 m/s vind.
JIBB: Oracle Team USA kullseilte under en jibb i 7-9 m/s vind.

Flytter grenser

America’s Cup lagene tyner stadig mer ut av båtene. Det er seks mann om bord, men de seiles stort sett av to mann. Fire står på kværna og pumper opp trykk i båtens hydrauliske system. Rormannen betjener en rekke knapper som er koblet til styring av foilene, helt avgjørende for å holde båten på rett kjøl.

Ingen av de andre lagene har kullseilt sine regattabåter. Hvorfor Oracle Team USA nå har gjort det to ganger, kan være at de seiler tøffere.

Også på denne videoen har det amerikanske laget gjort foilen uskarp på filmen, slik at andre lag ikke skal kunne kopiere formen. Det er fremdeles mange hemmeligheter.

Ny type seiling

America’s Cup starter om to uker. Da vil vi se matchseiling på en helt ny måte. Uttakningen starter med en innledende runde hvor alle lag deltar. Etter den runden vil det svakeste utfordrerlaget bli luket ut, og vi står igjen med fire utfordrerlag som skal kjempe om å måte Oracle Team USA i selve America’s Cup. Det sterkeste utfordreren ser ut til å være svenske Artemis.

Du finner film av kullseilingen her og her også.

OK: Verken båt eller mannskap ble skadet under hendelsen. Båten kom på rett kjøl etter 3 minutter.
OK: Verken båt eller mannskap ble skadet under hendelsen. Båten kom på rett kjøl etter 3 minutter.