America's Cup

Alle slår alle

Oracle Team USA leder etter dag to på Bermuda, men måtte se seg slått av Artemis Racing som tidligere på dagen hadde tapt for Groupama.

Publisert Sist oppdatert

Den amerikanske pokalforsvarereren Oracle Team USA var ubeseiret inntil laget igår møtte Artemis racing og med ett bonuspoeng fra AC World Series er det amerikanerne som leder kavifiseringsregattaen etter dag 2 på Bermuda. Artemis på sin side, gikk på en smell mot Groupama Team France i gårsdagens første seilas og så langt har alle lagene blitt slått i en eller flerer seilaser.

Franskmannen Franck Cammas er kanskje regattaens mest komplette seiler med jorden rundt rekord, delakelse i de kassiske soloseilasene, seier i Volvo Ocean Race og opplagt fransk olympiakandidat i Narca 17 inntil han skadet seg stygt i en seilbåtulykke midt i oppkjøringen mot OL. Likevel er franske Groupama regattaens underdog med det minste budsjettet og minst tid til forberedelser. Derfor var det en liten sensasjon at den franske båten skulle slå den svenske forhåndsfavoritten i en seilas.

 

Franck Cammas tok starten etter å ha loffet svenskene og sikret den beste posisjonen, to båtlengder foran Nathan Outteridge & Co. Selv om Groupama hadde fartsproblemer i forhold til svenskene ledet båten ved første merke, men en dårlig jibb ga ledelsen til de Artemis som man nå trodde skulle ta over for godt. Imidlertid fikk Groupama gå alene på babordsiden der det var mer vind å hente og ved 3. merke var Cammas 22 sekunder foran. I resten av seilasen greide Groupama å holde seg foran, selv om Artemis var raskest, og i mål var forskjellen fattige tre sekunder.

I den andre seilasen vant Oracle Team USA med 39 sekunder over LandRover BAR som hadde tekniske problemer.

 

Matchen mellom Emirates Team New Zealand og Softbank Team Japan var imøtesett med stor spenning, etter at New Zealands rormann Dean Barker fikk sparken etter nederlaget i San Fransisco i de siste America's Cup seilasene. Nå seiler han for Japan og var superkeen på å vise at han fremdeles er best bak rattet. Etter en spennende seilas med mange ledelsesskifter vant til slutt Emerates Team New Zealand med 33 sekunder.

 

Matchen melleom Artemis Racing og Oracle Team USA ble den perfekte duellen mellom to godt forberedte og heltente lag. Nathan Outteridge fikk et overtak på Jimmy Spithill fra start og ledet både ved første  og andre merke etter å ha seilt feilfritt. Artemis høkte ledelsen til 19 seconds etter andre kryss der de valgte å gå sitt eget løp uten å passe på amerikanerne. Avslutningen ble spennende og en stund så det ut til at Oracle skulle ta igjen den svenske ledelsen, men Outterigde & Co holdt nervene under kontroll og 

vant til slutt med 39 sekunder. Artemis teamet overrasket ved å seile med forskjellige folier på hvert skrog. 

Team New Zealand slo deretter LandRover BAR med hele 1 minutt og 28 sekunder etter at sistnevnte igjen hadde problemer med å falle av etter merkerundinger.

 

Oracle Team USA slo Softbank Team Japan i den siste seilasen med 54 sekunder etter å ha ledet fra start til mål.

Oracle Team USA leder nå regattaen med 5 poeng, hvorav ett fra AC World Series foran LandRover BAR som bare har vunnet en seier nå, men som drar med seg to poeng fra ACWS. Emirates Team New Zealand er på 3. plass med tre seire og ett tap før matchen mot 4. plasserte Artemis idag, mens Softbank og Groupama ligger på de to siste plassene.