America's Cup

americascup
americascup

Enda en regelforandring 

Dette bildet skulle du egentlig ikke ha sett før i slutten av mai.

Publisert Sist oppdatert

I går møtte Land Rover Bar motstanderen Oracle Team USA i hver sin regattabåt på Bermuda. Som Bror Føyen With hintet om i går, så har det blitt en regelforandring. AC50-båtene, katamaranene som skal brukes i America’s Cup kan matches opp mot hverandre før regattaen starter.

Hylekor i New Zealand

Det er Emirates Team New Zealand som nå har publisert videoen av de to båtene under trening. Alle lagene følger nøye med hva andre lag gjør, men det er også regler om hvor nærme lagene kan følge hverandre.

Stadig regelforandring gjør regattaen uforutsigbar. Fem av seks lag som nå deltar i Bermuda var med på å skrive under en rammeavtale om America’s Cups fremtid. Emirates Team New Zealand var det eneste laget som ikke ville signere.

Emirates Team New Zealand er også det eneste laget som ikke så langt trener på Bermuda. De er forsatt på New Zealand, og går dermed glipp av en unik mulighet. 

Fordel for de små

Mange av reglene er utviklet for å holde kostnadene nede. Rammeavtalen går ut på at valgene som nå er blitt gjort skal videreføres. Det skal gjøre at kostnadene er forutsigbare. Mulighetene for å trene sammen ville vært til en stor fordel for Emirates Team New Zealand om de var på plass. 

Det var Oracle Team USA som vant de to teningsrundene. Det franske laget har akkurat fått sin båt på vannet, og valgte å ikke stille. Det japanske laget manglet ett ror, mens Artemis hadde noen tekniske problemer.

De var forventet at lagene med store ressurser vill bruke sin AC 50 regattabåt å matche mot sin AC45X treningsbåt. Å gjennomføre slik trening har verken New Zealand eller Frankrike ressurser til.

Seilte i brygga

I helgen hadde Ben Ainslie i Land Rover Bar en mindre pen tillegging. Båten ble tatt av ett vindkast, og kjørte baugen inn i brygga. Det så svært dyrt ut, men videoen fra i går viser at kollisjonen ikke har kostet så mye verdifull treningstid.