America's Cup

KULLSEILTE: Det ble ingen personlige skader etter kullseilingen.
KULLSEILTE: Det ble ingen personlige skader etter kullseilingen.

New Zealand på trynet

Dagens seilaser ble utsatt på grunn av for mye vind. Da de startet, gikk det hardt ut over utstyret.

Publisert Sist oppdatert

Øvre vindgrense er på 24 knop. Da gjennomsnittsvinden falt under denne grensen, ble seilasene satt i gang. SoftBank Japan imponerte under første seilas, men Artemis hadde høyeste toppfart på hele 47 knop. 

Skader på utstyret

Artemis fikk store mengder vann over dekk på første slør, og vannet dro med seg beskyttelseslaget over foilen på styrbord side. Også mekanismen som styrer foilen, ble skadet, noe som gjorde båten komplisert å manøvrere. Artemis valgte etter hvert å bryte seilasen. 

Land Rover BAR imponerte

I første seilas mellom Emirates team New Zealand og Land Rover BAR tok engelskmennene starten, og dro fra New Zealand. Hastighetene var ikke like høye som da Japan og Sverige seilte, verken på kryss eller lens. SoftBank Japan var rett og slett raskest i dag. 

Peter Burling la seg på spor av Ben Ainslie og bare ventet på en tabbe. En dårlig merkerunding og New Zealand var i hekken på engelskmennene. På andre kryss hadde Burling bedre høyde og passerte Ainslie, og økte ledelsen mot mål. 

Mer problemer 

Artemis fikk teipet sammen båten til andre seilas, men slet med å holde kontrollen. De maktet ikke å falle av ved det første merket, og forsvant ut av banen. Da de kom på kurs, seilte de så raskt at de ikke klarte å bremse båten for å ta straffen. Det endte med trippel straff, og løpet var kjørt. 

SoftBank Japan var helt klart det sterkeste laget på vannet i dag i den kraftige vinden. 

TRYNER: New Zealand var bakpå ut fra start, og mistet kontrollen.
TRYNER: New Zealand var bakpå ut fra start, og mistet kontrollen.

På tryne

Det ble mer dramatikk. Da New Zealand akselererte mot startlinjen, ble løftet for høyt, og båten tippet fremover på nesa. Tre av seks mann ble slengt ut av båten, mens de tre andre klamret seg fast. Mennene i vannet ble raskt plukket opp. Båten kom etter hvert også på rett kjøl, men fikk store skader på vingen. Store deler av beskyttelsesplatene ble revet løs – også en del av det strukturelle. Muligens ble også noe av elektronikken skadet. Det kan bli tøft å få båten lappet sammen og klar til seilasene i morgen. 

Tre av fem seire

Etter to dager leder både Japan og New Zealand med 3-1 over sin motstander. Det første laget til fem seire går videre til utfordrerfinalen.