På tide å bytte ankeret
Knox-ankeret ser ut som en blanding av Rocna- og Fortress-ankeret

På tide å bytte ankeret

Under Southampton Boat Show ble det vist frem ett nytt anker. De hevder at ankere som båtfolk flest bruker, ikke holder mål.

Publisert Sist oppdatert

Det nye ankeret heter Knox Anchor, og er utviklet av Professor John Knox, som har brukt sin tid som pensjonist til å teste, og utvikle et bedre anker. Utviklingen har foregått i ti år. Professoren har også skrevet og gjort omfattende test i bladet Practical Boat Owner i 2011. Under båtmessen møter jeg Catriona Knox, gründerens barnebarn. Hun presenterer ulike ankeres evner.

Bedre grep, lavere vekt

John Knox har utført en rekke tester på ulike ankeret, og ikke uventet har hans eget anker kommet på topp. Som professor i fysikalsk kjemi, har han nok kunnskaper til å gjøre et vitenskapelig arbeide på ankere også. Mer interessant er det at hans resultater samsvarer bra med ulike tester i forskjellige båtblader i de siste årene. I Knoxs test kommer også Delta, Bruce og CQR-ankrene dårlig ut. Dette er ankre som sitter på nesten alle norske turseilere.

Ny generasjon

I følge Catriona Knox er deres anker opp til åtte ganger mer effektive enn de klassiske ankrene som Delta, Bruce og CQR. Sammenlignet med moderne ankere, som Spade, Rocna og Manson er ikke forskjellene like stor, men hevder deres ankeret er opp til 50 prosent mer effektive enn de moderne ankerene. Effektiviteten er målt på hard sand, og er et resultat av holdekraften, delt på ankerets vekt. Knox har ikke tatt med Fortress-ankeret, et lettvektsanker med unik holdevne på leire.

TEST: Professor Knox har utviklet et anker som skal være markedets beste.

Graver seg ned

Et ankers oppgave er å grave seg ned i sjøbunnen. Ulike ankere har styrker og svakheter avhenging av bunnforholdene. Som Rocna-ankeret har Knox en veltebøyle som gjør at ankeret ruller til å bli liggende riktig vei. Veltebøylen gjør at ankeret ikke passer i alle baugrullene. Ankeret har også en splitt, og det skal gjøre at det graver seg ned mer effektiv. Her minner det om Fortress-ankeret. Catriona Knox hevder at ankeret deres graver seg raskere ned, og om vinden snur, så vil det finne nytt grep raskere enn konkurrenten. Om Knox ankeret er bedre enn konkurreneten kreves det en uavhengig testing for å fastslå, men gründeren har nok rett i at det i dag finnes flere ankere som er bedre enn Bruce, CQR og Delta.

Ankeret kommer i ni størrelser, fra 4,5 kilo til 72, som skal passe båter fra 13 til 92 fot.

Les mer om ankeret her

SOUTHAMPTON BOAT SHOW: Catriona Knox viser ankeret utviklet av sin far.