Ankring
Ankring

Ankring

Ved en typisk jordomseiling på fire år ligger man sannsynligvis mer enn to år for anker. Da bør man i det minste sove godt om natten.

Publisert Sist oppdatert

NB: Om jeg kommer i en lignende situasjon ville jeg nok lete med dykkerutstyr på bunnen etter noe som er bedre enn båtens ankre.

Ankerspill

På langtur er ankerspillet en avgjørende komponent. Om du har ute 50-60 meter 10mm kjetting og et 25 kilos anker på 15 meters dyp er det mer enn slitsomt å få det opp (det kan ”warpes” opp med en manuell vinsj, men raskt og greit er det ikke). Vi kjenner seilere som har seilt forbi noen av de fineste stedene i Stillehavet fordi motoren til ankerspillet hadde sviktet.

Ting å passe på med ankerspill:

  • Dimensjoner ankerspill riktig og velg utstyr etter spillets kapasitet. Noen anskaffer svært tunge ankre og med mer kjetting enn spillet kan makte noe som fører til ankerspillets tidlige død.
  • La båten gjøre jobben. Ikke trekk båten frem mot vinden ved hjelp av ankerspillet og la båtens fart ”vippe” ankeret ut av leira.
  • Sørg om mulig for at motor og elektriske koblinger holdes tørt og fritt for salt. Det er ikke alltid så lett om motoren ligger i kjettingkassa. Det samme gjelder selvsagt start/stopp releer. Alt for mange motorer ruster i stykker underveis.
  • Etterse og mål koblingene fra batteri til motor for unødvendige spenningsfall. Kjør motor for lading når spillet går.
  • Sjekk olje og etterfyll om aktuelt (mange er forseglet).

 

Noen leverandører:

 

Noen interessante lenker

 

Aktuelle butikker:

 

 

Aktuelle butikker