DIREKTE: SonarCharts Live tegner opp dybden slik den virkelig er, mens man er underveis. Ideen er at dybde­informasjonen skal deles, men forskrifter fra den kalde krigen stopper dette.
ENKEL: Vexilar Sonar Phone består av en svinger og en boks som sender over Wi-Fi. Det finnes også en gratis app som kan brukes for å finne dybder, fisk eller vanntemperatur.
ENKLERE: Sonar Phone T-pod er alt-i-ett, svinger og Wi-Fi sender. Den har innebygd batteri og kan henge etter båten. Perfekt for jolla for å utforske naturhavner.
INSTALlASJON: Svingeren er tilpasset motorbåter og er montert på hekken.
UAVHENGIG: OpenSeaMap har utviklet en billig boks som lagrer dybdedata fra båtens ekkolodd. Disse dataene skal brukes for å utvikle åpne, gratis sjøkart. Data Sea logger kan kjøpes fra en tysk nettbutikk.

Veien til bedre sjøkart

Ny teknologi sender data fra ekkoloddet til kartprodusenten. Det vil føre til mer nøyaktig bunninformasjon. Utstyret er billig.

Publisert Sist oppdatert

Du har sannsynligvis gjort det mange ganger. Seilt inn i et trangt sund som ser ufarbart ut på kartet, men av erfaring vet du at det er trygt. Middagsbukta i Oslofjorden er et slikt sted. Hvert år går det tusenvis av båter der, også med stor dybde, uten å gå på grunn. Vi har alle lokal erfaring om bunnforhold. Vi kjenner steder hvor det er trygt å seile og steder med umerkete grunner. Tenk om vi kunne dele denne informasjonen?

Ideen med at mange båter logger dybdedata og bruker dette for bedre kart, er ikke ny. Faktisk har norske fiskere drevet med sammenlignbar teknologi via systemet Olex siden 1990-tallet. Fiskere har lastet opp dybdedata til glede for andre fiskere.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER