ÅRETS BÅT - PERFORMANCE CRUISERS: Arcona 435
Nær det perfekte
Arcona 435 er sprek og rask uten at komforten og håndverket er ofret.

Vi seilte Arcona 435 ut fra Ellös i slutten av november i lett til moderat vind. Testbåten var byggenummer én, men fremstod ikke som en prototype. Den virket som en fullt ferdig båt hvor kun få justeringen må til for en perfekt båt.
For Arcona er tett opptil perfekt. Det store minuset er prisen. Prisen starter på 4,5 millioner kroner, og det er uten seil. For å både få utnyttet båtens fartsegenskaper og komfort fyker prisen opp mot 5,5 millioner.
Eieren av testbåten har mest fokus på tur, og har betalt 5,1 millioner kroner. Testbåten hadde teakdekk, gode seil, baugpropell og det meste av elektronikk om bord.
Sett med internasjonale øyne fremstår Arcona 435 som konservativ. Ett langt vindu på overbygget gjør båten litt mer trendy enn sine søsken, men fribordhøyden er holdt lav og vinduene i skrogsiden er knøttsmå. Sammenlignet med franske og italienske båter i samme segment henger Arcona etter. Sett med de fleste skandinaviske øyne er det en styrke. Ingen kan nekte for at Arcona 435 er en vakker båt.
Et lavere fribord gir ikke bare vakre linjer. Det gjør det også enklere å klyve om bord fra brygga.
Større cockpit, høyere fart
Arcona 435 erstatter 430 som var en svært vellykket modell. Sammenlignet med båten som nyheten erstatter, har Arcona 435 høyere skrogstabilitet. Seilarealet er nærmest identisk, men den nye båten har 200 kilo lettere kjøl, som også reduserer totalvekten.
Skroglinjene er rettere, og det er mindre rocker i hekken. Det skal gjøre at Arcona 435 skal plane lettere, og det skal gi båtene høyere fart på slør.
Totalbredden på 435 er lik 430, men nyheten er bredere ved hekken og har langt mer volum i skroget. Det merkes godt i cockpiten som er blitt større.

Lettdrevet skrog
Vi hadde vind på 2–5 meter per sekund fra nordvest under testseilingen. Eieren har utstyrt båten med selvslående fokk, men Torgny Jansson fra Arcona hadde tatt med seg en 106 %-fokk som ga mer kraft i den lette vinden. Det er et seil som gir større fleksibilitet og bedre allround-egenskaper, men som krever litt mer jobb i cockpiten.
Skinnen for selvslående fokk er ekstra, og ødelegger det ellers rene dekket. Radarmast bak på hekken har heller ingen ting på en slik vakker båt å gjøre.
Båten er utstyrt med stort storseil og liten fokk. Med en gennaker eller Code 0 i tillegg, er dette en seilkombinasjon som kan brukes under nesten alle forhold.
Loggen viste opp mot seks knop på kryss i den lette vinden, og over syv på slør med gennaker. Med innhal på fokkeskjøtet fikk vi noen grader ekstra høyde. Båten føles riktig under seil – balansert og rask – og det er heller ikke så komplisert å finne sporet.
Stefan Qviberg har som vane å treffe godt på sine konstruksjoner. Det har han gjort her også. Arcona 435 er konstruert uten hensyn til måleregler. Hvordan Arcona 435 vil hevde seg på den internasjonale regattabanen er umulig å si. Det hadde vært interessant å se Arcona 435 mot Landmark 43, en båt som vant VM sommeren 2018.




Rent dekk
Arcona følger trenden med et ryddigere dekk. Luker ligger flush, og tamper er ført i kanaler under dekk. Rullen til forseilet er også skjult, og linen fra denne er ført hele veien fra ankerbrønnen til cockpiten under dekk. Få andre verft har denne løsningen, som også gir lavere friksjon på innrullingen.
Båtens seks vinsjer er plassert tradisjonelt, og de er riktig dimensjonert. Fallvinsjene står på hyttedekket hvor arbeidsposisjonen er god og trygg. Vinsjene til storseilet er i nærheten av rormannen, men med nok plass til at det er mulig å ha en egen storseilstrimmer. Løsningen er ideell for regattaseiling, og også den beste for havseilas, men den krever to mann ved kystseiling med kryss i smale sund.
Styringen er balansert og presis. Ergometrien er også god for rormannen, både stående og sittende. Dørken er flat, og det er mulig å vinkle opp en dørkplate når båten krenger. Jeg liker å sitte å styre med rattet mellom beina. Det er ikke mulig på alle båter, men på Arcona er det det.
Ideelt burde dekket der rormannen sitter vært løftet noen centimeter for bedre oversikt, tørrere rumpe og bedre feste ved store krengningsvinkler.
Løygangen til storseilet er justerbar for rormannen, men ikke ideelt utformet. Dette er noe Arcona skal justere på senere modeller.
Testbåten er utstyrt med nedsenkbart bord i cockpiten, elegant, men kostbart. Det koster 24 600 kroner på utstyrslisten. Under turseiling er et cockpitbord en fordel. Det gir støtte og økt trygghet. For regattaseiling er det i veien. Jeg ville foretrukket et fast cockpitbord for turseilas som enkelt kunne demonteres for regatta.
Det er godt med stueplass, men ikke under cockpitbenkene. Små gjenstander får plass i hanskerommene, som er store bak i hekken bak rormannen.
Det er også egnete steder å gjemme unna løse tamper i cockpiten.

Kostbar innredning
43-fot gir godt med plass under dekk. Ståhøyden er ikke imponerende, men den er økt med noen centimeter fra og med byggenummer to ved at himlingen er løftet.
Mahogni gir et eksklusivt, men traust inntrykk. Hvit garnering gjør det lysere. Skrogvinduene slipper inn lys, men gir dårlig med sikt ut.



Arcona har mange åpne hyller, en trend som gjør seg best på båtutstillinger. Det er praktisk når båten ligger i havn, men er ikke egnet for sjøgang.
Planløsningen er typisk for moderne båter av denne størrelsen, med tre lugarer og to bad.
Arcona er også konservativ med maksimalbredden som er under fire meter. Dette, sammen med det lave fribordet, er med på å gi båten de gode linjene.
Men med mindre bredde i innredningen må volumet utnyttes bedre. De aller fleste moderne båter har innredning hvor sammenføyninger er satt med 90 grader. Det er enkelt og billig. Arcona bygger innredningen med den gamle metoden, med kostbare vinkler som krever presisjon. Innredningen er kanskje ikke så trendy, men mer komplisert og funksjonell.
Eierlugaren har stor dobbeltkøye med tilgang fra begge sider. Sengelampene er plassert lengst frem, hvor to store personer vil ha det trangt om begge skal sitte og lese i sengen. Badet forut er greit.
I og med at salongbenkene er satt lengst mulig ut til skrogsidene, er salongen like stor som hos konkurrentene som benytter 90 graders hjørner. Kartbordet er stort og har plass til papirkart, for dem som fremdeles bruker det.


Byssa har den lille u-formen som gir støtte når maten lages underveis. En detalj som kan bety så mye, men som også koster mange arbeidstimer på snekkerverkstedet. Her er alt slik det skal være med skuffer og skap. Det er to vasker og en stor kjøleboks.
Tradisjonelt kartbord går på bekostning av eget dusjrom på aktre bad. På havet er det en fordel å ha ett bad på hver side av båten, slik at badet til le kan stenges. Det aktre badet er et egnet sted å la seiltøy henge og renne fra seg etter en våt tur.
Lugarene akter er lyse, luftige og store. Ved å ikke ha stuerom i cockpitbenkene, er høyden under taket svært god. Det er også to luftemuligheter, men ingen luke under sprayhooden, som hadde vært å foretrekke.

Nær perfekt
Seilegenskapene stemmer, linjene stemmer, og det meste av småfeil som var på byggenummer én skal bli rettet opp. Jeg syns motoren lagde mer lyd enn forventet. Målingen viser også at lydnivået er litt høyt på Arcona sammenlignet med konkurrentene. Det er også litt mer vibrasjon. Båten er utstyrt med en 45 hk Yanmar, som er litt hardere i gangen enn en Volvo Penta.
Arcona bygger sine to største modeller i Uddevalla med moderne vakuumteknikk. 43-foteren kan også bygges i karbon for minimal vekt og maksimal styrke.
Kjølen er satt på en solid stålramme som fordeler kreftene fra kjølen ut på et stort område.
Arcona har lykkes med å skape en båt som kombinerer sporty seilegenskaper med komfort og eleganse uten å gå på akkord med godt håndverk.
Båten er fri for innovasjon. Alle løsningene du finner om bord har eksistert i mange år. Verftet har ikke tatt noen sjanser. Men Arcona 435 vil heller ikke gå av moten med det første.
Arcona er trygg, fornuftig og særdeles flott – nær det perfekte. Om den lykkes på regattabanen også må tiden vise, men det meste ligger til rette for det.
