Årets Båt i Europa
Lesernes kåring – Luksuriøse seilbåter
Årets båt i Europa-prisen blir delt ut 23. januar. Frem til da kan Seilas’ lesere stemme på sine favoritter. Her er de nominerte Luksuriøse seilbåter.

Adventure 55 er en svensk langturseiler med et skrog bygd i Tyskland og basert på franske ideer. Båten er bygd i aluminium, men innredningen er i gedigen svensk kvalitet, gjort av et verft basert på Najad.
Adventure 55 har en dyp bulbkjøl som kan heises opp for å kunne seile på grunt farvann. Riggen er moderne og fornuftig for seiling under tøffe forhold. Cockpiten gir god beskyttelse. Seilas testet båten også i mai, hvor den var som et lyntog opp langs svenskekysten. Båten er bygd for å holde høy gjennomsnittsfart under de fleste forhold.
Grand Soleil 46LC er det italienske verftets første rene turseiler. Skroget har mer volum og cockpiten tilpasset seiling med begrenset mannskap. Grand Soleil 46LC har fått et moderne uttrykk. Ikke alle liker båtens targabøyle, men rent funksjonelt er den genial. Innredningen er på høyde med en 50-foter. Flotte akterlugarer, store bad og en bra bysse hører med. Grand Soleil har utstyrt sin turseiler med gedigne vinduer i skroget og mange luker på dekk. Tiden vil vise hvor bra dette holder.
Maxi1200 er første nye modell fra polske Delphia etter at de kjøpte merket. Delphia har jobbet videre med Pelle Petterson, og båten viser at pensjonisten holder koken. Maxi 1200 er en rask båt, men igen regattabåt. Cockpiten er utviklet for turseiling, har vinsjene akter ved rormannen og fast cockpitbord. Skroget er støpt på tradisjonell måte, og ballasten i kjølen er av jern.
Innredningen er elegant, men den har et snev av den svenske stilen. Båten kommer med mye standardutstyr, så selv om prisen er høy, er det mye båt for pengene.
Oyster 475 er en forlenget versjon av verftets 46-foter. Et lengre akterskip har bidratt positivt på seilegenskapene. Skroget har elegante linjer, men de virker utdaterte mot de andre nominerte seilbåtene. Verftet holder fast på sentercockpitløsningen. Cockpiten er knøtt liten sammenlignet med moderne turseilere på 46 fot. Selv om sentercockpitløsningen gjør at mer av skroget kan utnyttes til innredning, virker Oyster også trang under dekk. Akterlugaren er gedigen, men de to lugarene forut er små.
Håndverket og materialvalget er ypperlig. Oyster er et luksusmerke hvor kunden virkelig kommer i sentrum og blir hørt under produksjonen av båten. Kjøper du en Oyster, følger det også med en real opplæring og solid oppfølging etter at båten er overtatt.
Sunbeam 40.1 er en båt som ligger tett opp mot Maxi 1200 i funksjon. Sunbeam har tradisjonelt bygd sentercockpitbåter på denne størrelsen, men opplever at kundene gjerne vil seile sammen med barnebarn, og har et behov for flere køyer.
Sunbeam 40.1 er solid bygd. Båten har en skrog med litt smalere hekk. Det skal gi bedre kursstabilitet under seiling i bølger og bedre rorgrep. Vi fikk kun seilt båten under lette forhold.
Båten har mye volum i baugen, noe som også bidrar positivt for eierlugaren forut. Det er mulig med ekstra bad forut, men da blir lugaren litt trang.
Innredningen er i mørk mahogni, som helt klart gir et elegant preg, men det gjør også båten litt gammelmodig.
Du finner alle de nominerte båtene her.
LES: Årets båt viser trendene
23 av de mest spennende seilbåtnyhetene er blitt prøveseilt. Båtene blir mer like, men de representerer rikelig med nytenkning.
Create your own user feedback survey





