Kan bli de første i historien

Skal seile rundt Nordpolen på én sesong

Skal seile rundt Nordpolen på én sesong

Ingen har gjort det på én sommersesong tidligere, men til sommeren skal Trond Aasvoll, Hans Fredrik Haukland (52) og Finn Andreassen forsøke: Å seile rundt Nordpolen. Båten de skal seile med, er velkjente RX II.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har alltid vært fascinert av polare strøk, sier Trond Aasvoll. Han er oppvokst på Snåsa og har i en periode jobbet som skytterbas på Ny-Ålesund. Nordområdene kjenner han godt og å seile har han gjort lenge. Interessen for selv å reise til de ytterste polstrøkene ble vekket under OneStar-seilasen i 2005.

– Da begynte jeg tenke på å seile rundt Antarktis, men jeg fant ut at; det har jo så mange gjort før meg – og gjør det stadig. Rundt Nordpolen – gjennom både Nordøst- og Nordvestpassasjen – der har derimot få seilt før. Faktisk er det bare den franske båten VAGABOND som har seilt gjennom begge passasjene tidligere, så vidt jeg vet, sier han.

RUNDT PÅ TO SESONGER. VAGABOND seilte i 2002, ifølge båtens egen hjemmeside, som første seilbåt gjennom Nordøstpassasjen uten overvintring og uten bruk av isbryter. Året etter seilte båten igjennom Nordvestpassasjen, og den ble derved også første seilbåt til å seile rundt Nordpolen. Det Trond Aasvoll nå skal forsøke, er å seile rundt Nordpolen på én seilsesong.

– Jeg vil avlive mytene om at det fortsatt er slik oppe i nord som det var på Nansen og Amundsens tid. I 2008 seilte så vidt jeg vet åtte båter igjennom Nordvestpassasjen, som har vært åpen de siste sesongene. Nordøstpassasjen er åpen hver sommer, sier Aasvoll.

ANDRE FORHOLD NÅ. Han mener forholdene for seiling har endret seg dramatisk i forhold til når de norske polarheltene fartet der oppe for 100 år siden.

27. juli legger Aasvoll ut sammen med Hans Fredrik Haukland fra Alta og studenten Finn Andreassen fra Arendal.

– Begge kjenner jeg fra før. Hans Fredrik er brannmann og vi har seil over Atlanteren sammen. Vi har vel tilbakeleagt 5–6000 nautiske mil sammen. Hans Fredrik kan masse og er kjent med tøffe forhold.  Finn er en dreven seiler som har seilt over Atlanteren flere ganger. Kan er kjent i trebåtmiljøet der han seiler båten SOLGANG, forteller Aasvoll.

KRITISK. Å komme rundt Nordpolen mens det er åpent gjennom begge de kritiske passasjene er den største utfordringen. Nordøstpassasjen åpner seg statistisk 12. august, mens Nordvestpassasjen lukker seg 24. september.

– Det betyr at vi har 45 døgn på oss for å tilbakelegge den kritiske distansen, som tilsammen er 3125 n mil. RX II er ingen rask båt, men 100 n mil i døgnet bør vi klare i gjennomsnitt. Da har vi 10 døgn i reserve i forhold til de to kritiske datoene, sier Aasvoll.

Han forteller at de kommer til å seile langs land det meste av turen, men i internasjonalt farvann og utenfor 12 mils grensen til Russland. De har allerede varslet russerne om den kommende turen langs landets nordkyst, og etter å ha vært igjennom en skikkelig papirmølle, skal nå transittvisumet være i orden. I alle fall håper Aasvoll det.

– I Alaska og Canada sjekker man inn på samme måte som man gjør i Karibia, sier Aasvoll.

DRØMMER SKAL OPPFYLLES. Det er eieren av RX II, Lars Ingeberg, som har stilt båten til disposisjon for Trond Aasvoll og mannskapet hans. I tillegg harhar sleskapet hans, Partner Shipping, Igland Garasjen (som også sponser Thor Hushovd)  og Real Turmat stilt opp som støttespillere, og de er derved med på å muliggjøre prosjektet.

Da Lars Ingeberg var ung, fikk han oppfylt sin seilerdrøm gjennom båten RX II. Mange år etterpå ville skjebnen det slik at han ble eier av båten, og hans intensjon med båten er nå å la andre seilere få gjennomføre sine drømmer gjennom båten.

Sommeren 2007 fikk derfor fire ungdommer låne RX II for å realisere sin seilerdrøm, og denne turen ble fulgt fra A til Å på SEILmagasinet.no som i SEILmagasinet på trykk.

Nå er det Trond Aasvolls drøm som skal oppfylles, og også denne turen vil du etter hvert kunne følge på SEILmagasinet.no.

Les mer om RX IIs historie, om båten og RX IIs første «drømmereise» i 2007/2008.