Nordpolen rundt i seilbåt

Hvem seiler først igjennom Nordvestpassasjen?

Hvem seiler først igjennom Nordvestpassasjen?

Tre norske seilbåter vil forsøke å seile igjennom Nordvestpassasjen i sommer. En av dem kan bli den første norske seilbåten som seiler igjennom med ett og samme mannskap siden Amundsen.

Publisert Sist oppdatert

Duellen står mellom disse tre:

  • Trond Aasvoll, Finn Andreassen og Hans Fredrik Haukland i 35-foteren RX II
  • Thorleif Thorleifsson og Børge Ousland i en 31 fots trimaran av typen Corsair 31
  • Espen og Anne Poulsen i den 39 fot lange stålbåten ALASKA

ALLEREDE I GANG. Espen og Anne Poulsen har allerede lagt ut fra Arendal og skal forsøke å seile igjennom Nordvestpassasjen fra øst mot vest – samme vei som Roald Amundsen seilte med GJØA for over 100 år siden. Ingen norsk seilbåt har seilt igjennom passasjen med det samme mannskapet siden ham.

IKKE GODTATT. Da BERSERK seilte igjennom Nordvestpassasjen, ble mannskapet utvist fra Canada, og det var det andre som seilte båten det siste stykket fra Cambridge Bay til Nome. Så blant seilere regnes ikke denne turen som en helstøpt passasje.

I sommer skal disse tre båtene derfor ha sin innbyrdes konkurranse om å bli først – og dermed også historisk – og eieren av RX II, Lars Ingeberg, har  i all vennskaplighet satt opp en kasse vin i premie til de som først seiler igjennom Nordvestpassasjen.

ULIKT UTGANGSPUNKT. Båtene starter med ulikt utgangspunkt.

ALASKA har som nevnt allerede lagt i vei.

FØRST RUNDT NORDPOLEN? RX II seilte i fjor som første, norske seilbåt igjennom Nordøstpassasjen og starter fra Nome 31. juli. I tillegg til å kunne være første norske seilbåt igjennom Nordvestpassasjen, vil de også kunne være den første seilbåten noensinne som seiler rundt Nordpolen.

FØRST RUNDT NORDPOLEN NON STOP? Bakfra vil imidlertid RX II bli jagd, for samme dato – 31. juli – legger Bourge Ousland og Thorleif Thorleifsson ut fra Murmansk med sin langt raskere trimaran. Klarer de å komme igjennom Nordøstpassasjen, vil de kunne innhente RX II, som «rusler» avsted med en marsjfart på 4–5 knop.

Og kommer trimaranen også igjennom Nordvestpassasjen, vil de kunne være de første som seiler rundt Nordpolen på én og samme sesong.

Her er det med andre ord mange poenger og rekorder som kan settes, og det alle tre håper på, er selvfølgelig en nokså isfri polar-sommer…

GODE VENNER. – Vi er alle gode venner, forteller Trond Aasvoll til SEILmagasinet.

– Både Espen, Thorleif og Børge har vært hjemme hos meg på Saltrød. Der har vi uvekslet erfaringer om seiling i Arktis, og om hvilke utfordringer vi må være forbredt på og hvordan vi bør løse dem for å komme igjennom passasjene med en flytende seilbåt. Nå ønsker vi hverandre en fin, spennende seilas uten noen form for uhell, sier han.

FORDEL RX II. Mannskapet om bord i RX II har en fordel mener Aasvoll.

– Vi vet hva som venter oss etter at vi i fjor seilte Nordøstpassasjen non stop fra Vardø i Norge til Nome i Alaska. Dette regner jeg som den absolut vanskeligste delen av seilasen «Nordpolen rundt med seilbåt», sier Trond Aasvoll.

HVEM KLARER HVA? Så får vi se, da, hvem som klarer hva – og hvem som vil være først. I likhet med da de seilte igjennom Nordøstpassasjen i fjor sommer, vil du kunne følge RX IIs forsøk her på SEILmagasinet.no på deres egen side, men vi vil også holde deg oppdatert med hensyn til de andre båtenes fremdrift.