RX2 er igjen under seil!

Nordvestpassasjen venter norske arktis-seilere

Nordvestpassasjen venter norske arktis-seilere

Nye eventyr og utfordringer venter den norske båten RX II med Trond Aasvold, Finn Andreassen og Hans Fredrik Haukland om bord. Det er Nordvestpassasjen som står for tur denne gangen!

Publisert Sist oppdatert

SEILmagasinet vil forsøke å følge de norske seilernes forsøk på å overvinne Nordvestpassasjen, og her er deres første rappport, satt i pennen av Finn Andreassen:

Da vi ankom Nome for fire dager siden, var det med stor glede og lettelse vi kunne konstatere at RX`n hadde taklet den arktiske vinteren på land veldig bra. Ganske så støvete og skitten utvendig, men tørr og fin innvendig. Det eneste sprengkulden hadde tatt knekken på, var et drikkevannsfilter – en liten bagatell vi fint klarer oss uten.

BLANT GAMLE VENNER. Etter en gjennomgang av båten og fordeling av arbeidsoppgaver, feiret vi ankomsten til Nome på vår stam-bar fra i fjor; Breakers Bar. Der traff vi igjen gode venner og stemningen utover natten nådde et nivå som vel må kunne sies og være en gammel gullgraver-utpost som Nome verdig.

Ellers har dagene gått med til å gjøre vår kjære polarskute klar for nytt tokt. Trond purrer oss klokka seks, og så går det slag i slag med arbeidsoppgaver til langt utover ettermiddagen. Pakk-boksen rundt akslingen er byttet, oljefilter på motoren, spenningen på batteriene er målt, autopiloten og annen elektronikk er testet, en nyere utgave av Kiwi-propellen er satt på, osv, osv.

870 LITER DIESEL. Sjøsetting, ombordlasting av over 870 liter diesel, samt proviantering gikk også veldig greit. Raskere og over all forventning faktisk. Folk her er veldig hjelpsomme og interesserte i oss og vår seilas rundt nordpolen. Det å få sitte bak på lasteplanet på en pickup når vi skal tilbake fra butikken med fire handlevogner proviant trenger vi ikke spørre om. Det blir man tilbudt. Og gjerne av flere på en gang!

Da vi i etter fullført Nordøstpassasjen i fjor og satte RX’n på land, hadde vi tid til litt gullgraving innimellom. Dette har vi ikke hatt tid til denne gangen. Men vi har fått prøvd oss på laksefiske og biltur innover i landet sammen med Phil og hans inuitt-kjæreste Domenic. Vi hadde noen ordentlige napp, men fikk dessverre ikke landet noen av de digre ruggene.

I GANG. I skrivende stund har vi vært underveis i 12 timer og vi begynner nå og finne oss til rette om bord. Været er som i de siste dagene helt nydelig. 20 grader i sola og en laber bris. Mye bedre enn hva dere har hjemme – etter hva vi har hørt. Sommeren kom først i forrige uke her, så vi her timet det bra så langt.

Innen 48 timer ser det imidlertid ut som et vindsystem vil gi oss litt mer vær. Håper bare ikke det blir for mye, og at det kommer fra en brukbar retning.