Lene Conradi

BÅTDILLA: Lene Conradi elsker sjø og båtliv og er stolt over båttradisjonene i Asker.

– Lykken er sjø og saltvann

Asker Kommune er blitt båtkommune nummer én i Norge, og ordføreren har båtdilla. Vi snakket med Lene Conradi i Leangbukta.

Publisert
ASKER: Kyststripen strekker seg helt fra Nesøya og Slepend­renna i Indre Oslofjord, rundt hele Hurumlandet og inn til Hyggen i Drammensfjorden. En båttur langs grensen er på over 40 nautiske mil og er en lang dag i snekkefart.

– Det er fantastisk at vi har Nordens største samling av maritime virksomheter her i Asker, mener Conradi. Hun er lett å be om bord i Pardo 43, en solskinnsbåt til over syv millioner kroner. Ordføreren vokste opp ved sjøen, og var hver sommer på tre ukers båtferie med familien. Det har hun gode minner fra.

– Vi startet med en Nimbus 26. Det var stort, men familien levde tett på hverandre. Det var magisk å sove om bord – den spesielle stemningen. Vi fikk mange nye venner, og var på små oppdagelsesreiser, jeg og min søster, forteller Conradi.

Familien var alltid på Sørlandet, men de tok det rolig. De kom seg sjelden lenger enn til Blindleia. Etter hvert ble båten oppgradert til en Viking 28. Det var digert, selv om familien hadde versjonen uten akterlugar.

– Det mange ikke vet er at det er langt flere soltimer på sjøen enn på land. Vinden blåser skyene vekk fra vannet, og disse stopper opp over land, sier ordføreren, som husker mest godvær fra sine barndomsopplevelser i båt.

Båtførerprøven på skolen

– Jeg hadde båtliv som valgfag på Landøya Ungdomskole, og jeg lærte å seile av Mattis på Børsholmen, forteller ordføreren. På skolen tok hun også båtførerprøven.

– Jeg har det gamle sertifikatet ennå, og har brukt det når jeg har leid båt i utlandet, forteller politikeren. Hun og søsteren fikk egen jolle med 9,9-hester.

– Zodiacen gikk fort, og vi hadde mye gøy med den på Holmenfjorden, minnes Conradi.

Både hun og mannen hennes elsker båtlivet, men med et handikappet barn er det utfordrende å bo i en båt. Båtlivet består derfor mest av dagsturer.

Ordføreren mener det er viktig at barn lærer å svømme og å ferdes i båt. Kommunen har et samarbeid med Oslofjordens Friluftsråd, og Oslofjordmuseet i Vollen er også en arena hvor barn blir kjent med båt.

Fantastisk kyst

MINNER: Ordføreren vokste opp med Nimbus 26 fra 70-tallet som den gang var en stor bobåt.

Lene Conradi leder fra nyttår en kommune som er nesten fire ganger større i areal, men med et innbyggertall som bare vokser med 33 prosent. Både Hurum og Røyken er nå en del av Asker kommune, en kommune du kan se fra Færder, og som er en lang dagseilas fra øst til vest.

Nye Asker har fått et areal på 373 km2. Befolkningen har økt med 33 prosent til 93 000 innbyggere. Den 6. største i folketall, et hopp fra 12. plass. Nye Asker kommune får en svært lang kyststripe i forhold til kommunens innlandsareale.

– Ingen av landets største kommuner har en kyststripe som oss. Vi har også en viktig kystkultur, og båtlivet er en del av identiteten til innbyggerne. Båtlivet er også en verdi vi har felles med Hurum og Røyken, forteller ordføreren.

Hun vil jobbe bevisst med å tilrettelegge for båtbruk og gi askerbøringene tilgang til sjøen.

Hun mener at utbyggingen av Leangbukta er et godt eksempel på at kommunen har tilrettelagt godt, både for den maritime næringen og for innbyggerne i kommunen. Kommunen har også aktivt kjøpt opp arealer knyttet til sjøen og tilrettelagt for publikum.

Opplev Asker

– Båt er et ypperlig fremkomstmiddel for å oppleve nye Asker, mener ordføreren. Hun trekker frem Vollen, Sætre og Holmsbu som attraktive tettsteder med gjesteplasser, men kommunen byr også på mange spennende og populære ankringsteder.

– Alle må oppleve Middagsbukta ved St. Hans eller en sommerdag på Skauer’n eller Rauskjær, som er mitt område fra barndommen. Utover har vi Hjelp og Sandspollen.

– Og Mølen, det er en frodig liten øy sør for Tofte. Her er det en fantastisk flora og et annet klima, erfarer ordføreren.

Litt nord for Mølen ligger Ramsvikholmen, som også er et paradis.

– Ta en tur i lav fart nær land langs kyststripen av nye Asker, og du vil oppdage en rekke perler. Eller ta turen til fots langs kyststien, anbefaler ordføreren.

– Asker har etter sammenslåingen også blitt en diger hyttekommune. Hurum er et ferieparadis som har et stort potensiale. Tofte er et industritettsted som det blir interessant å utvikle. Her ligger det planer om en ny havn som kan være interessant for båteiere som ønsker å ha båtene lenger ut i Oslofjorden, forteller ordføreren.

MOTOR: Lene Conradi er vokst opp med ferie i motorbåt, og blir imponert over Pardo 43 som står utstilt i Leangbukta.

Også utfordringer

Nye Asker kommune har fått tre seil i sitt kommunevåpen. Dette ble valgt etter en avstemningsrunde.

– Vi hadde mange forslag, men seilene ble raskt pekt ut som folkets favoritt. Seilene symboliserer også verdiene til de tre sammenslåtte kommunene. Det symboliserer bærekraft, men også historikk – at vi er på vei fremover.

Asker er best i landet på antall båtplasser, og har nesten dobbelt så mange som nabokommunen Bærum, og like mange som sørlandskommunen Arendal.

– Vi ser også på sjøen som en transportåre. Vi har utvidet avgangene med ferge fra Vollen og Slemmestad, og det er starten på økt transport med ferger. I fremtiden vil vi ha ferger som er klimanøytrale, mener Conradi.

Hun ser at båtlivet også må tilpasse seg fremtidige miljøkrav, men at det blir en lang prosess. Båter skiftes ikke ut like ofte som biler.

– Jeg blir veldig sint på alle som slenger fra seg utrangerte båter. Det er miljøkriminalitet. Barn lærer å kaste fra seg søppel ordentlig og kildesortere, og så slenger voksne folk båter fra seg på andres tomt? Ofte skjer det på Asker kommunes område, så kommunen må ta regningen. Problemet er økende, men vi vil bli strengere – finne eieren og bøtlegge, truer hun som nå bestemmer over 93 000 innbyggere i Asker.

TILRETTELAGT: Hvamodden på Nesøya er et eksempel på kommunens tilrettelegging for båtlivet.
OSLOFJORDEN: Indre Oslofjord byr på behagelig klima.
Fritidsbåter i Middagsbukta i Asker sommeren 2018
ST HANS: Middagsbukta midtsommer er noe som må oppleves.
SOMMER: Middagsbukta er alltid en lun havn. Nå er vannet også rent nok til å bade her.
SKAUER'N: Skogerholmen er et populært utfartssted for båtfolket i Indre Oslofjord.
Oslofjorden Axel Nissen-Lie kveldsstemning skaugern Vestfjorden bading uthavn
IDYLL: Sandspollen er en trygg og god naturlig ankringsplass, og et populært helgmål for båtfolket i Indre Oslofjord.
SÆTRE: Hurum trebåtfestival er kommet for å bli, og tettstedet er under voldsom oppgradering.
SÆTRE: Hurum trebåtfestival er kommet for å bli, og tettstedet er under voldsom oppgradering. Fra 2020 vil festivalen hete Asker Trebåtfestival.
PALMER: Sydenstemning om sommeren på Filtvet.
INTIMT: Mølen er en øy med en liten havn. Lengre syd kan du ikke komme i Asker.
NATURHAVN: På Ramsvikholmen utenfor Tofte er det tilrettelagt for fritidsbåter.
NATURHAVN: På Ramsvikholmen utenfor Tofte er det tilrettelagt for fritidsbåter.