SEMINAR: Asker Seilforening holdt sitt andre seminar for langturseilete i begynnelsen av mars.

Nyttig mat for langturdrømmere

Asker Seilforening holdt «Dypvannsseminar» for andre gang, med fullt hus i Vollen.

Publisert Sist oppdatert
VALG: Ragnar Kvam var veldig usikker på om å ta valget dra eller bli hjemme. Han endte opp på havet i 14 år.

Tips for skipsapoteket

Lege og seiler Jon Ramm-Pettersen gikk igjennom diverse senarioer av medisinsk karakter som kan oppstå på havet. Hvordan tolke ulike signaler fra kroppen for å sette en diagnose. Hvordan tolke bryst og magesmerter. Hva dette kan være, og hvordan det kan behandles, og ikke minst, når man må tilkalle hjelp utenfra.

Videre ble gjennomgått behandling av brannskader, hypotermi og hodeskader smat tips om hva et skipsapotek bør inneholde.

Rigg klar for havet

Christen With mente at svært mange seilbåter i dag har en rigg tilpasset kystseilas, og anbefalte et kutterstag for å sette et hardvindseil for tøffe forhold. Videre vil ett kuttestag med sjekkstag støtte opp masten. Mange master har for dårlig støtte i lengderetningen, noe som fører til pumping. Pumping av rigger øker slitasjen, som igjen vil gi slitasjebrudd med rigghavari som resultat. With påpekte også viktigheten av å ha en bra trim på seilene.

– God trim gir bedre balanse i båten, som igjen gir mindre påkjenning for rormann eller autopilot.

Seilmakeren mener også at dacron er et ypperlig valg for langturseilere, fordi en slik seilas gir for det meste medvindseiling. Avansert formstabil duk gir mest mening på kryss, mener With.

Strøm om bord

Leif Henrik Bryn-Petersen fra CT Marine avsluttet seminaret med informasjon om hvordan få nok strøm om bord. Han gikk gjennom styrker og svakheter om solcellepanel, vindmølle og slepegenerator, og fortalte litt om nye løsninger som brenselcelleanlegg og litiumbatterier.

– Med moderne løsninger og en kraftig inverter, så er det ikke lenger behov for å investere i en generator i båten, hevder eksperten. 

 

KIRURG: Jon Ramm-Pettersen liker å seile når han ikke operere på sykehus.
ARRANGØRER: Morten Sollerud, Valborg Stiansen og Ole Gunnar Tveiten står bak seminaret.
FAMILIE: Kleng og Anne Bråtveit hadde med sin to minste, Edgar og Miti på langturforedraget. De to barna har vokst opp i seilbåt.