12 seilere fra Asker i Mesternes Mester

Så godt som alt som kunne krype og gå av mestere i norsk seilsport var å finne på Lysaker Brygge i Bærum fredag 13. og lørdag 14. oktober. Norges Seilforbund arrangerte «Mesternes Mesterskap» for å kåre den aller beste av dem alle.

Vinnerlaget Waszp gutter mottok kongepokalen. Hele 42 lag var kvalifisert for å konkurrere.

– Vi har aldri hatt så mange lag i dette tradisjonsrike mesterskapet tidligere, og vi har heller aldri hatt så mange gode og meritterte seilere samlet på ett brett noen gang, sier generalsekretær i Norges Seilforbund, Per Christian Bordal.

På deltagerlisten var det olympiske mestere og medaljører, verdensmestre, europamestre og ikke minst norgesmestre. Samtlige av årets norske mestere i ulike klasser var invitert.

Det hele ble avgjort utenfor Lysaker Brygge med utgangspunkt i Fridtjof Nansens gamle bosted «Godthaab» på Fornebu-landet. Seilasene ble gjennomført i 14 identiske båter av typen J/70, og hvert lag bestod av fire seilere. Det seiles heat på korte baner og i seilaser med en varighet på 12–15 minutter. Etter en serie kvalifiseringsseilaser går de beste videre til kvartfinale, semifinale og selve finalen. Der ble alt avgjort i én og samme seilas. 

Asker seilforening stilte med 12 seilere: Ole Fredrik Melleby, Espen Guttormsen, Nina Dirix, Lars Horn Johannessen, Magnus Horn-Hammernes, Smilla Horn-Hammernes, Pål Stiansen, Harald Blom Bakke, Sue Penty, Calle Andersen, Beate Cathrin Haugen og Valborg Stiansen.

Takk for vel gjennomført 2023-sesong

STORBÅT: Calle Andersen ble shorthanded-mester i 2022. I år tok han med fullt mannskap og vant ORCi-NM stor klasse.

Bladene har skiftet farge, noen henger fortsatt fast på grenene, men mange svever mot bakken og minner oss om vinter i anmarsj. I møte med en av seniorene på brygga her om dagen ramla det ut av ham at «sesongen er så altfor kort», og jammen har han rett. 

Men det er utrolig hva vi klarer å utrette gjennom en sesong med arrangementer, prestasjoner og deltakelse i og utenfor foreningen. 

Nå skal spalteplassen vies de ulike prestasjoner som er gjennomført i høst. Styret takker alle seilere, frivillige, administrasjon og sponsorer for bidrag med jevnt og trutt arbeid. Uten engasjement og ildsjeler er det ikke mulig å drive en seilforening. 

Høsten og vinteren skal brukes aktivt til evaluering, forberedelser, og gjøre oss litt bedre på alle fronter til sesongen 2024.

Storbåtene gikk på land 21. oktober, men Optimister, Finnjolle og J/70 seilerne strekker sesongen så langt det lar seg gjøre ...

Calle Andersen, leder 

Asker Rundt

CALLE ANDERSEN • Asker Rundt bød på flotte forhold med vind og oppholdsvær. Det var først når båtene var vel i havn at regnværet kom. Totalt var 31 båter påmeldt, fordelt i fire klasser under og over 12 meter, single handed og double handed. 

Double handed var største klasse med 13 fullførte, og med to Asker-båter på pallen, der Ole Fredrik Melleby og Carl Hjalmar Knap tronet på toppen, med Bente Vikenes og Ole Aabel på 2 plass.

I klassen over 12 meter kunne Catrine Fossnes kassere inn 1. plassen med Anita Skjønberg på 2. plass, begge Asker-båter. 

I Holmsbu ble det hyggelig samling med alle seilerne på Schulestedet, med middag og premieutdeling. Stor takk til Asker kommune og frivillige i Asker, Røyken og Hurum seilforeninger. 

.

Seilsportligaen

MARTHE BJERKÅSHOLMEN • Årets sesong i Norsk Seilsportsliga er over. For Askers lag holdt det til en 6. plass i 1. divisjon i 2023. Totalt i år har syv damer og tre menn deltatt for Asker på de fire stevnene. God stemning hele veien og mye god erfaring å ta med videre til neste år. 

Dame NM J/70

«Jenter setter kursen» stilte med hele fem lag til dame NM, som ble arrangert av KNS i Lysakerfjorden. Riktignok uteble vinden, men så langt det lot seg gjøre ble det kåret en vinner - og på toppen stod vår egen Sue Penty med team. 

Bærum Høstcup

ELI RIKTER WIKBORG • 14.-15. oktober ble en strålende avslutning på sesongen. Helgen bød på flott sol og bra med vind begge dager. Syv barn fra Asker Seilforening stilte med trenerne Kristian og Eirik. Det var deltagelse i henholdsvis klasse U10, U12 og i U15. 

Det var god fart i feltet, god stemning og godt med pågangsmot! Hverken kullseilinger, «nose dive», eller brukket rorkultforlenger stoppet iveren etter å komme fort i mål. 

Seiling utfordrer på mange nivåer og vi har all grunn til å være stolt av denne robuste gjengen. De viser seilglede på høyt nivå, kløkt, omsorg og godt humør! 

Det er godt samhold blant barn og foresatte i Optimist-gruppa, og midt i dette står bautaene, trenere Kristian og Eirik. Foresatte hadde stelt i stand en markering til ære for trenerne, for all den tiden de gir av seg selv, deler sin kunnskap og viderefører sunne verdier til barna med stå-på-vilje og godt humør.

Av de voksne seilerne gratulerer vi Christian Dahl med velfortjent seier i Finnjolle-klassen.

Tirsdagsregatta

ELI RIKTER WIKBORG • Bemanningen av tirsdagsregattaen har foregått på dugnad mellom brukerne/foresatte og tilbakemeldingen har vært god. Vi kommer til å videreføre denne dugnadsånden neste år, og vil blande gruppene mer for å gi mulighet til å bli bedre kjent på tvers av gruppene. Det har vært god kommunikasjon mellom gruppene og en takknemlig gjeng på vannet! Optimist-barna har gitt tilbakemelding på at Finjolle-seilerne har vært de beste til å bemanne regattaen, så det har blitt noe konkurranse her også. Mens Finnjolle-seilerne har kommet med fine tilbakemeldinger på Optimist-barna på vannet. Andunge-gjengen har påtatt seg å legge ut ny bane for neste år. Vi ser i det hele tatt at tirsdagsregatten har styrket samholdet blant seilerne, og er virkelig preget av blide seilere i alle aldre!

.

PARA seiling

Verdensmestre: Henriette Smith og Solfrid Lindhjem Kvinnesland.

Paraseilere til topps! Henriette Smith og Solfrid Lindhjem Kvinnesland deltok i Inclusion World Championship for Sailing i Rostock 24. - 27. august, og kom hjem som RS Venture Connect Para World Champions. Vi gratulerer med mesterskapstittelen! Duoen deltok også i Allianz Para Sailing World Championships i Haag 11.-18. august. Der endte det med 14. plass for de to seilerne, som er ferske i internasjonal sammenheng.

.

«Carlstedts Fond»

ELI RIKTER WIKBORG • Kristian Carlstedt donerer hele sin trenerlønn for sesongen 2023 til seilforeningen, i alt vel 45 000 kroner. Disse midlene skal være øremerket barn som sliter økonomisk med å betale kontingent, trening, medlemskap eller lignende. Jeg synes det er et rørende eksempel på hvilke ildsjeler og ressurspersoner vi har iblant oss i foreningen. Carlstedt og resten av hans Optimist-gjeng deltok på Bærum Høstcup, som er en fin avslutning på sesongen.

Kiosken

ELI RIKTER WIKBORG • Rørende avskjed for vår kjære Solveig som hadde sin siste dag i kiosken før høstferien etter seks fine år hos oss. Hun har med sitt blide vesen, godhet, omsorg og tålmodighet skapt et fantastisk samlingspunkt i kiosken for store og små. Hun vil bli dypt savnet. Det ble kake og latter i gamlestua, mens barna la planer for overnatting. La oss fortsette å samles i Gamlestua i Solveigs ånd!

.

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.