«S/Y SAPHIR»

OMSIDER UNDERVEIS: Vegar Oen til rors den første dagen ut fra Marstein.
OMSIDER UNDERVEIS: Vegar Oen til rors den første dagen ut fra Marstein.
SKOTSK NATUR: Familien Oen/Fromreide er på langtur og har blant annet vært i Skottland.
SKOTSK NATUR: Familien Oen/Fromreide er på langtur og har blant annet vært i Skottland.

Endelig på vei

Som tidligere beskrevet her på siden er Askøy-båten «S/Y Saphir», Jeanneau 39, på langtur. Familien på fire om bord planlegger å være borte i et helt år.

Publisert Sist oppdatert

Det har gått mange kvelder i havnen for Vegar Oen og Hanne From­reide og barna Leonora og Milian hvor utstyr som solcellepanel, AIS og vaskemaskin har blitt montert, sjekket og testet. Videre er billass etter billass med utstyr tatt om bord. Noe måtte returneres da det rett og slett ikke var plass i båten. Men 4. juli kunne familien omsider kaste fortøyningene i Kollevågen og sette kursen vestover.

Turen er planlagt via Irskesjøen til Portugal, og ender i høst opp på Gran Canaria hvor det blir vinteropphold i en forhåndsbestilt marina. Til våren er det Middelhavet som skal utforskes på kryss og tvers før det en gang tar slutt sommeren 2020. Hvor turen avsluttes og hvordan båten kommer seg hjem igjen er ikke endelig bestemt.

Familien har forberedt seg godt og har blant annet vært på sikkerhetskurs for å kunne håndtere også uønskede situasjoner underveis. Men de vil prøve å legge opp etappene på en slik måte at de seiler på værmeldinger som de er komfortable med. Av samme grunn ble første stopp Lerwick på Shetland og ikke Inverness som var opprinnelig plan.

Videre har det vært intensiv slusing gjennom Caledoniakanalen, besøk i Harry Potters McCaig’s Tower på Oban, på Island of Mull, i Dublin og i mange andre havner.

Barn i skolealder på tur så lenge innebærer at det blir hjemmeundervisning på andre- og femteklassingen og det er mamma Hanne som blir hovedlærer. Og selv om alle gledet seg til å reise for å besøke nye steder, er det ikke til å komme fra at det også er litt trist å reise vekk fra vennene sine for så lang tid. Utover utforskning av nye områder står også bading høyt oppe på listen over hva barna skal gjøre mye av fremover. Når det er sagt rapporteres det at temperaturen på første badestopp på Isle of Man ikke var helt som forventet.

Vi her hjemme kan følge familien via facebooksiden Sailing Saphir, og her ligger det også en link som til enhver tid viser hvor båt og mannskap befinner seg.

FRA SEILFORENINGENE

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon.