NORSK SEILSPORTSLIGA – ELITESERIEN

VANT: Seilerne fra Askøy hadde aldri seilt sammen før i en J/70, men gikk likevel til topps i eliteserien under tidvis friske forhold.

Askøy vant den første runden i Oslo

Askøy Seilforening gikk til topps i første runde av seilsportens eliteserie, som bød på flere overraskelser. – Gode starter og god fart i båten la grunnlaget, sier Stian Soltvedt på Askøy-laget.

Publisert Sist oppdatert

Overraskende på mange ble det Askøy Seilforening som gikk til topps i den første eliteserierunden. Havnebassenget i Oslo bød for en gangs skyld på friske vindforhold, og det passet seilerne fra Askøy bra.

– Vi stilte med et relativt stort og tungt mannskap, noe som betød at vi kunne ri båten godt ned og seile med fullt trykk i seilene. Det ga oss et aldri så lite fartsoverskudd til de fleste konkurrentene. I tillegg til det hadde vi gode starter, noe som er veldig viktig på så korte baner som benyttes i seilsportsligaen, sier Stian Soltvedt.

Ålesund presset hardt

Åsgårdstrand-laget vant syv av 11 seilaser, men til tross for denne imponerende seiersrekken, var det kamp til siste slutt mot laget til Ålesunds Seilforening. Ålesunds annenplass må sies å være rundens største overraskelse. Seilforeningen rykket opp fra 1. divisjon til eliteserien før årets sesong. Seilerne fra Ålesund satser hardt på ligaseiling, men det var litt uventet at satsingen skulle gi uttelling så fort.

Laget fra Ålesund bestod av Andreas S. Larsen, Ole Grytdal, Håvar Yndestad og Thorbjørn Thomas Hansen.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

OVERRASKET: Ålesunds Seilforenings lag var eliteserie-premierens største positive overraskelse. Som nyopprykket lag seilte de seg rett inn på andreplass.

På tredjeplass endte forhåndsfavorittene fra Åsgårdstrand som hadde en litt famlende innledning den første konkurransedagen, men som kom sterkt mot slutten av runden i Oslo og var det beste laget på siste konkurransedag. På Åsgårdstrands lag seilte Jostein Grødem, Karen Kristoffersen, Asbjørn Grødem og Trym Markussen.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

FAVORITTER: Etter en litt famlende start kom Åsgårdstrand sterkt mot slutten og knep 3. plassen.

Seilte sammen for første gang

På det seirende laget fra Askøy seilte Nils Olav Handegard, Chris Skogen og Håvard Espeseth.

– Vi har alle seilt mye hver for oss, men vi har aldri seilt sammen før. Eneste trening vi har hatt sammen var en time dagen før ligaen startet. Du kan vel si vi seilte på «gammel rutine» Likevel gikk samarbeidet som smurt og vi gjorde få feil, noe det ikke er rom for å gjøre i så tette felt som det er i seilsportsligaen, sier Stian Soltvedt, som er den på laget som har mest erfaring fra seilsportsligaen på laget etter å ha seilt samtlige runder de to siste årene.

Askøy-seilerne har god erfaring i Melges 24-seiling, og en treningsleir i den båttypen helgen før ligarunden bidro nok også positivt.

Stian Soltvedt forteller at de ofte startet til lo for feltet.

– Det ga oss frihet til å velge om vi ville gå styrbord eller følge på utover på babord banehalvdel. I de to seilasene vi gjorde det dårligst i, startet vi ved pin end, og da ble vi liggende låst og i fisen av andre, så det var ikke så vellykket.

Spenning til siste slutt

Til tross for at laget fra Askøy hadde flere seire enn noe annet lag, fulgte Ålesund hele tiden hakk i hæl.

– Vi visste vi måtte ha en topplassering i siste flight dersom vi skulle vinne, men i den seilasen kom vi litt bakpå på lensen. Vi så det ble en klynge ved den ene gate-bøya som vi også hadde tatt peiling på, så vi tok ned spinnakeren 50 meter før runding og slørte med fokka til det andre merket. Der rundet vi alene og tjente mye på det. På bidevindsmerket var vi først, men gennakeren kom opp med tvinn og konkurrentene kom på oss. Men ved hjelp av to heftige jibber kom vi oss fri og var først i mål, forteller Stian Soltvedt.

Og seieren i den 11. flighten var det som skulle til for å vinne – to poeng foran Ålesund, som også vant sin siste seilas og dermed fulgte Askøy-laget til døren.

Fjerdeplassen gi til BI-studentene i BI Athletics. Også de er et nyopprykket lag som gjorde SEILmagasinets forhåndstips skikkelig til skamme. På BIs lag seite Andreas Næss, Tim Federspiel, Anette Heldal og Tobias Rabe Sti.

Det betyr at det etter første runde er Askøy, Ålesund, Åsgårdstrand og BI Athletics som ligger an til å få billett til Sailing Champions League.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

FJERDE: BI Athletics seilte seg til 4. plass og ligger etter første runde i elitserien i posisjon til å ta en plass i Sailing Champions League.

Tips midt på treet

Ja, og hvordan gikk det med tipsene til SEILmagasinet?

Blant de fem beste hadde vi tre rette. Lagene som innfridde var Arendal, Åsgårdstrand og Askøy, mens Larvik og Moss havnet lengre ned blant de beste. Blant de fem på midten ble det tre rette og av de fem i bunnen tippet vi to rette – ialt åtte av 15 havnet i de gruppene vi hadde tippet dem. Med andre ord sånn passe...

De lagene som gjorde det bedre enn forhåndstipset, var Ålesund, BI Athletics,og KNS.

Komplett resultatliste for eliteserien.