Informasjon fra Askøy Seilforening

Yngling i vest

Hoy hvor det går! Etter noen pandemisesonger preget av lav aktivitet er aktiviteten, båtpussen, entusiasmen og nivået på stigende kurs for ynglinge-gruppa i Askøy Seilforening.

Med god innsats i både NM og skarp lokal konkurranse er det tegn til at det rustes opp i vest, både i bredde og topp. Vi ser tilbake på 2022-sesongen som en lovende opptakt mot 2023, der måletblir å få enda flere aktive båter på vannet.

Linge Memorial 2022

Hele sju ynglinger med knytning til Askøy Seilforening dro over vannskillet for å konkurrere i åpent NM for Soling og Yngling, arrangert av KNS. Årets arrangement ble også kalt Linge Memorial ettersom det i 2022 var 100 år siden Jan Herman Linge, skaperen av de to båtklassene, ble født.

Vi som dro over fjellet fryktet at det kom til å bli lite eller ingen vind på Bunnefjorden, der seilasene skulle foregå. Men selv om tune-up-seilasen fredag kveld ble avlyst grunnet vindstille var det grei vind fra sør på lørdag og direkte friske forhold under de avsluttende seilasene søndag.

Det var spesielt to båter fra vest som slo godt i fra seg under årets NM: NOR 261 «Hoy Hoy!» på dag én og NOR 405 «Fetter Fart» på dag to. Begge båtene er «bekvinnet og bemannet» med seilere fra både og ASF og naboklubb RAN fra Sotra.

Kamp om bronsen

«Hoy Hoy!» lå på bronseplass etter dag én tross mann-over-bord-situasjon i en seilas de en stund ledet. «Fetter Fart» fikk på sin side virkelig opp farten i den kraftige vinden på søndag og sikret seg to spiker, så da i alt sju seilaser var gjennomført overtok «Fetter Fart» bronseplassen fra «Hoy Hoy!» - med ett fattig poeng. De øvrige ynglingene vestfra fordelte seg over hele listen med de 25 påmeldte båtene.

NM-vinnere ble familien Melleby med NOR 354 «Hotline» fra Hvasser. De seilte stødig og godt begge dager og vant komfortabelt.

For flere av oss ble det første gangen vi seilte på drone-merker. Dette gjorde at startlinjen stort sett var babord-favorisert, slik boka sier. Men det ble litt kluss i koordinatene for arrangøren ved toppmerket under en av seilasene. Da byttet plutselig topp- og offset-merke plass, noe som skapte en smule forvirring blant de første båtene opp til merket.

Men det ble fine dager på Dronningen og ute på Bunnefjorden, så får vi bare håpe at det stiller bra med båter fra Oslo og Hvasser når ASF arrangerer NM på Hauglandsosen neste sommer. Da skal vi gi dem kamp om det edle metallet!

«Hoy Hoy!» ny klubbmester

Etter at «Fetter Fart» tok NM-bronse knepent foran «Hoy Hoy!», slo «Hoy Hoy!» jevnt tilbake på hjemmebane med fem strake førsteplasser og ble årets klubbmester over NOR 404 «Team Guffen» på andreplass og NOR 405 «Fetter Fart» på tredjeplass. Seks båter var med og knivet om sesongens siste heder og ære på en septemberdag med solskinn og jevnt økende vind.

Målet for neste års klubbmesterskap vil være at det må bli minst like skarpt i toppen, enda bredere i bredden, minst like fint vær og enda flere diplomer å dele ut.

Sesongen 2023

Det blir to viktige arrangement for ynglingene i 2023: NM 2.- 4. juni på hjemme-bane i Hauglandsosen på Askøy, og VM i Danmark. VM 2023 arrangeres av Sundby Sejlforening i København 22. - 29. juli og her vil mange båter bli påmeldt.

Mot 2023-sesongen vil ASF få på plass et treningsopplegg for ynglingene. Gjennomgang og klargjøring blir tatt opp på samlingsmøter utover høsten og vinteren. På planen står et vinterkurs innomhus, sesongstart med kick-off-helg 15. - 16. april, deretter fortsetter vi med faste torsdagsseilinger, bruker pinsen 27. - 29. mai til tune-up for NM, og har VM-treningshelg 1. - 2. juli.

Det blir regatta første helg i september, før sesongen blåses av med klubbmesterskapet i slutten av september. På lengre sikt jobbes det med muligheten for at Yngling-VM i 2025 eller 2026 kan bli arrangert i Hauglandsosen.

Yngling er en flott båt til å lære seg å seile, samt til å videreutvikle seg som seiler. Askøy Seilforening har båter tilgjengelig for opplæring og aktiv seiling. Vi søker enda flere aktive seilere. Er du eller din seilforening i vest interessert i å bli med på 2023-sesongen sammen med oss? Ta kontakt med sport@askoy-seilforening.no

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.