Automatisk seiltrim

Harken har i samarbeid med Jeanneau utviklet en avansert trykknappløsning for vinsjene.

Publisert Sist oppdatert

«Assisted Sail Trim» kalles det nye systemet som er utviklet på en Jeanneau Sun Odyssey 519. Opplegget består av en kontrollpanel med knapper og skjerm som plasseres på rattpidestallen. Kontrollenheten er koblet sammen med vindmåler og logg, samt med vinsjene. Med elektriske reversible vinsjer kan systemet ta hånd om trimmen vi skjøtene.

Etter vindvinklen

Med systemet i bruk vil seilene automatisk tilpasse seg etter vindvinklen. Om du holder en rett kurs, og vinden skifter, vil også seilene trimmes eter vindskiftet. Vinsjene vil både slippe ut, og inn på skjøtet automatisk. Systemet vil bruke vindmåler og logg for å beregne den optimale trimmen.

Mindre krengning

Systemet kan også bidra med å gjøre seilingen mer behaglig. Systemet kan settes opp slik at storseilskjøtet blir slakket om krengningsvinkelen blir for stor. Dette vil også spare rormannen eller autopiloten i kastete vindforhold.

Automatiske slag

Systemet er også utviklet for å håndtere båten på kryss. En slags elektrisk selvskjøter. Vinsjen på le siden vil slippe ut på seilet, mens vinsjen på den nye halsen vil automatisk skjøte inn. Bavaria har en tilsvarende løsning som de kaller Trimcontroll. Dette systemet er langt enklere, og vinsjer fra Lewmar. Vi ble ikke imponert. Vinsjene jobber tregt, og det tar irriterende lang tid å gå over stag. Glem det om du har en stor genua.

Også for å fallet

Systemet kan også brukes for å heise, eller berge seilet. Også her vil det nok ta mer tid enn manuelt arbeid. Videre kan det styre innrullingen av forseilet. Har kan det nok fungere bra, hvor man bør holde litt igjen på skjøtet for å få en tett rull.

Komplisert, men for enkelt

Systemet har nok noe for seg på store seilbåter som skal håndteres av få personer. Det blir ikke oppgitt noen pris i pressemeldingen men vi vil anta at det vil ha en høy prislapp. Systemet til Bavaria koster ca 250 000 kroner.

Systememet tar for seg kun den enkle delen av seiltrimmen. Det ville vært bedre om det også tok seg av akterstagstrammingen som er svært viktig del av trimmen når vinden er frisk. Viktig er det også å dra ut på storseilsuthallet. En automatisk justering av kicken på slør ville også vært kult, samt justering av genuaskinnen.